Samuti seotakse „halba ennet“ ka asjaoluga, et kuukalendrites peab mõnel aastal olema 13 kuud, Gregoriuse kalendris on aga igal aastal 12 kuud.

Ka viidatakse võimalusele, et halva ende uskumus pärineb Põhjamaadest, kus on müüt kaheteistkümnest jumalast, kes pidasid Valhallas pidu. Jumal Loki olevat tulnud 13. külalisena ja kutsumatult peole ning korraldanud nii, et pime pimedusejumal Hod viskas puuvõõrikuoksa rõõmujumala Balderi pihta. Balder suri kohe ning Maa mattus pimedusse ja leina selle tõttu.

Wikipedia kirjutab ka, et on mõned tõendid, mis viitavad sellele, et 13. ja reede ongi mõnede inimeste jaoks halvaendeline. Psühholoogid on leidnud, et mõned inimesed jäävad 13. ja reedel eriti suure tõenäosusega haigeks või satuvad õnnetustesse. Selle põhjuseks on aga inimeste endi kõrgendatud närvipinge el päeval. USA üks uuringuinstituut on hinnanud, et ainuüksi USAs kaotavad ettevõtted 13. ja reedel 800-900 miljonit dollarit, kuna inimesed keelduvad töökohustusi täitmast.

13. ja reede kartust nimetakse paraskavedekatriafoobiaks või friggatriskaidekafoobiaks.

Sel aastal on järgmine 13. ja reede oktoobris. Järgmisel aastal on see „õnnetu“ kuupäev aprillis ja juulis, ülejärgmisel juunis.