Vähinädal algab esmaspäeval kell 12, kui toimub Eesti Vähiliidu ja ajakirjanike ümarlaud hotellis Olümpia, kus ühiselt arutletakse teemal, kuidas aidata kaasa soolevähi varasele avastamisele, teatas vähiliit.

Soolevähi teemal räägivad Eesti Vähiliidu juhatuse esimees ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla Onkoloogiakeskuse ülemarst Vahur Valvere ja PERH-i onkoloogid Tiit Suuroja ning Vivian Esko, Eesti Gastroenteroloogide Seltsi president Benno Margus Ida-Tallinna Keskhaiglast ning Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Eret Jaanson.

Ühise arutelu eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust soolevähist.

Euroopa Parlament võttis tänavu mais vastu vähktõveteemalise resolutsiooni, milles kutsutakse komisjoni, nõukogu ja liikmesriike üles astuma vajalikke samme ennetustöö, varajase avastamise, diagnoosimise ning ravi vallas.

Euroopa Parlamendis vastu võetud resolutsioonis tuuakse esile, et 2006. aastal oli ELis pea 2,3 miljonit uut vähktõve juhtu ning üle ühe miljoni vähktõve põhjustatud surma, enamasti surid inimesed kopsuvähki, pärasoolevähki ning rinnavähki.

Lisaks on uutes liikmesriikides võrreldes EL-15ga suurem vähktõppe suremus. Eestis haigestub vähki ligi 6000 ja sureb 3500 inimest aastas.

2005. aastal diagnoositi Eestis 700 uut soolevähi juhtu. Aastas sureb soolevähi tõttu umbes 400 inimest. Samas on soolevähk on üks paremini ravitav kasvajaline haigus, kui see avastatakse varakult.

Vähinädala raames korraldavad Eesti Vähiliit, Eesti Kunstimuuseum, Eesti Kunstnike Liit ja Swedbank teisipäeval. 30.septembril heategevusliku kunstioksjoni „Ära jää hiljaks” Kumus.

Samuti toimuvad toimub 2., 5.ja 9.oktoobril Tallinnas, Pärnus ja Tartus heategevuskontsert Aegumatu horoskoop. Nii kunstioksjoni kui heategevuskontsertide abiga kogutakse raha mammograafiabussi ostmiseks, et aidata kaasa rinnavähi varasele avastamisele Eestis.