Ilmselt liikus kahtlevaid mõtteid ka ansambli ülejäänud peades, sest kaks kuud tagasi sai Jõgioja soolokitarrist Raul Ukaredalt meili, mis rääkis muutustest.

"Saatsin kohe vihase vastu. Tanel Padaril on kindlasti võimeid ja tulevikku, aga siiani on ta kõigest Kroonika staar. Mis ta ära on teinud? Kära tema ümber muidugi käib. Selles lainel mõeldaksegi välja ujuda."

Jõgioja nägu, hääl ning sarvedeks sätitud ekstrasoeng väljendavad pettumust.

Treialiks hakata ei taha

"Üks viimaseid kordi, kui kokku saime, süüdistas Ukareda, et oleme kujunemas Rock Hoteliks." Jõgioja kehastub murelikuks nõustujaks: "Kaks aastat pole tehtud ühtegi uut lugu. Kõik aeg kammitakse vana. See on tegelikult päris karm."

Uutmiseks läks kuu tagasi. Muusikud võeti enne mängu Amigos kokku, et tutvustada tulevast mänedžeri ja tulevasi töölepinguid.

"Ega Makarts pole veel midagi alla kirjutanud, kõnelused alles käivad," teab Jõgioja. "Ta esitas oma nägemuse, lubas palgata ka stilisti. See on küll mõistlik, muidu näevad mehed välja nagu lambakari." Ise kadus trummar lambakarjast juba kas või pakutud lepingu pärast. "Ilmselt mingi tüüp-värk. Varem pole ma midagi sellist peos hoidnud. Siiani olen ilma mänginud."

Keelatud on napsispäi lavale ronida ja nii edasi. Tingimused tunduvad Jõgiojale mõistetavad, aga: "Nagu alla kirjutad, nii saab lõbust treialitöö. Ei mingit pulli, ei mingit fännide rõõmustamist, sest meie teeme hitte ja tahame iga hinna eest saada kuulsaks."

Kuulsusega käib kaasas esinemine välismaal, ja vastupidi. Seda võtab Jõgioja kui nalja. "Mr. Lawrence on ju proovinud Eestist välja trügida. See ei viinud mitte kuskile. Mida oleks Compromise´il suvalises Kopenhaageni klubis lavalt näidata? Nad seal ju Kroonikat ei loe ega ei tea, et Padarisse tuleb eriliselt suhtuda."

Jõgioja veendumuse järgi tuleks taanlaste klubis teha laval üks korralik mürgel, aga kui ta hakkas uurima "võimalike kahjude kompenseerimist", öeldi kohe - ei.

Muusikaväliselt peab Jõgioja Tartus Krooksu-nimelist kõrtsi, kus rakendab printsiipi "Koristaja ettevõtte juhtimist ei kritiseeri". Compromise´is oli Jõgioja samal põhimõttel vait. Pärast lahkumist lammutab seda enam: "Tahavad Quasimodole panna ette lõbusama maski. Muutku siis nimi kah juba ära! Viivad repertuaari eestikeelseks? Bluusiansambli puhul on see nonsenss. Nagu ka jutt hittide tootmisest. Hititegijaid on Eesti täis. Kus seda on nähtud, et profid hakkavad arvutifriikidega võidu jooksma!"

Rõhk tissidel ja rusikatel

Compromise´is mängis actiontrummimees sadakond mängu, mille käigus purustas teadmata arvu pulki (50 krooni tükk) ja trumminahku + tänavu Õllesummeril isikliku käeluu. Korduvalt loopis oma instrumente kuulajate hulka. Viimase aja trend oli: kontsert = rusikaga lõhki löödud trummiplaat.

"Kusjuures kaine peaga ja oma raha eest!" kiidab vana Helduri poeg. "Sõu peab olema. Kindel hulk inimesi käiski meie kontsertidel ainult sellepärast, et näha, mis ma seekord teen."

Nüüd võtab sügiseni aja maha. Käib trennis ja pumpab lihaseid, et kui Tartu pealt uue oma bändi kokku ajab, rusikatele rohkem rõhku panna.

"Kasvatan korralikud tissid ette ja lähen üle brutaalsemale rokile. Paistab, et see lünk on Eestis veel täitmata."

Laval alasti trumme purustama? "Ei. Kurja andmise juurde peab kuuluma tõsiselt võetav imago. Ega ma pole mõni hevimees, kellel peale juuste polegi midagi näidata."

Mahajäetutele soovib Jõgioja edu. "Produkti peab bänd tegema ise, mitte et mänedžer tuleb ja teeb. Compromise Blue on loomuliku intellekti toode. Mis tuleb, tuleb ilma proovideta ja vabalt. Potentsi on meestel kõvasti."


Vara rääkida, ehk saame ta tagasi...

Bluusipõhi jääb, stiiliskaala laieneb." Ukareda hinnangul on neil Jõgiojaga algusest peale erinevad muusikalised arusaamad. "Ta tahab karmimat teha. Ma ei usu, et ta lahkus just Padari tuleku tõttu. Ta ju ei tea, mis sellest tuleb. Tüdines vast hoopis Tartust käimisest ära."

"Uus veri on alati kasulik," arvab CB eksliige Jaak Ahelik. Äsja nägi ta Ameerikas ansambleid, kes 30 aastat samu lugusid mängivad, aga kui CB uhab vana repertuaari, on see Aheliku meelest seisak, kuigi iga esitus on omaette sõu.

Kas ei või juhtuda, et uus laulja varjutab ära kähekõri Emil Rutiku? "Sõltub sellest, kui suure osa Padar endale saab," keerutab Ahelik.

Sajal rindel rügaja Emil Rutiku ei põe. "Mulle ei tähendaks see muud, kui kõrvale üht inimest. Võib-olla teeme Padariga midagi isegi koos. Eks näe."

Jõgiojat tahaks trummide taha ka Tanel Padar: "Minu jaoks on ta supervend. Loodan, et see pole mina, kelle pärast ta läheb."

Andrus ESKO