Koer pole

üksnes lemmikloom

Sageli räägitakse koertest kui lemmikloomadest. Ei tohi aga unustada, et nad on kaitsejõududes sõjakoerad, piirivalves piirivalvekoerad, politseis politseikoerad, teatud juhtudel valve- ja päästekoerad, kurttummade abilised jne. Rotveilerid on tänapäeval tuntud eelkõige kui teenistus- ja politseikoerad. Rootsi politseikoerte asjatundja Folke Isaksson on öelnud, et kui kuskil on oht, siis on seal turvaline rotveileriga liikuda.

Väitesse, et rotveiler on lapsi armastav perekoer, tuleks suhtuda ettevaatusega. Õigesti koheldud ja õpetatud rotveiler on kahtlemata hea perekoer, sõbralik ka laste ja lemmikloomade vastu. Ta on ustav perekaitsja ja turvamees. Sõbralik on ta eelkõige tuttavate vastu. Arvatakse, et rotveiler on iseloomult kange ja tugev ja teda tuleb eriti kõva käega kasvatada ning räigelt alistada. Selline koolitus on täiesti

vale, nõnda võib kasvatada kangekaelse ja flegmaatilise koera. Kasvatada tuleb sõbraliku suhtumisega ja sobival hetkel looma kiita. Õigesti kasvatatud rotveiler on kuulekas ja töövalmis. Ta jumaldab ja austab oma "juhti".

Koer ei hammusta

inimest kunagi põhjuseta

Halvad koerakoolitajad peavad oma põhimõtteks: kui koer vihkab käskijat, las vihkab, peaasi, et vaid kuuletuks. Tagajärg on see, kasvatame looma eluohtlikuks. Rotveileritest on sadade aastate jooksul aretatud valve- ja teenistuskoerad. Seega on loomulik, et ohu korral nad ründavad, mitte ei põgene. Samas aga ei tee õigesti kasvatatud koerad seda kunagi ilma põhjuseta.

Koerad ei käitu inimeste sarnaselt, nad ei oska rääkida ja seepärast on inimestel tihtipeale raske aru saada nende käitumisest. Kui koer hammustab, siis tuleneb see alati ümbruskonnast pärit ärritavast tegurist. Sellest sõltub seegi, kuidas koer hammustab, kas rünnates eest või tagant.

Iga koeratõug ei sobi igale inimtüübile. Kui inimene on kannatamatu, ei soovi kohaneda rotveileri elulaadiga ega temaga arvestada, vaid vastupidi, tahab rotveilerit õpetada elama ja suhtlema kui inimest, siis tasuks mõelda, kas see koeratõug talle üldse sobib. Enne kui hakkame hammustanud rotveilerit süüdistama ja nimetame teda solvavalt tapjakoeraks, võiksime järele mõelda, kas viga pole meis endis või meie kujundatud ühiskonnas.

Rotveileri tõug pärineb Saksamaalt

Antiikajal vajasid sõdivad armeed koeri vaenlase ründamiseks ja sõjalaagrite kaitseks. Saksamaa lõunaosas Baden-Württenbergis Rottweili linnas oli asustatus olemas juba 2000 aastat enne Kristuse sündi. Rooma keisri Vespasianuse vallutuste tulemusel püstitasid roomlased Neckari jõe vasakule kaldale sõjaleeri, millest aja jooksul arenes oluline keskus. Praegu tuntakse seda Rottweili linnana, kus elab 30 000 inimest.

Roomlastel olid kaasas ka suured võimsad koerad, kes pidid sõjasaagiks saadud loomakarju valvama. Neid koeri peetaksegi rotveilerite esivanemateks. On leitud 400 aastat tagasi maalitud nn karjakoeri. Keegi ei või kindlalt väita, et samad koerad on tulnud koos roomlastega. Küll aga on maalitud koerad samalaadsed kui tänapäeva rotveilerid. Seega võib olla kindel, et tüüp on säilinud aastasadu. Tõugude segamisega aretati peagi tugev töökoer, kellest tuli lihakaupmeeste lahutamatu abiline. Koerte peamiseks tööks oli valvata loomakarju ja kaitsta peremehe vara. Kaupmehed sidusid oma suured rahakotid koerte kaelarihma külge (sel ajal oli rahaks palju kaaluvad metallmündid). Koeri kasutati ka kaupmeeste vankrite vedamisel. Selleks oli vaja vastupidavat looma. Koerte kodulinna järgi hakati neid kutsuma Rottweili koerteks.

Teadmata põhjusel keelati Kesk-Euroopas koeri vankrite vedamisel kasutada ja Rottweili koerte osatähtsus hakkas kaduma. Aeg möödus ja rotveileritele leiti uusi töid. Neid hakati peamiselt kasutama politseikoertena. Sakslane J. Berta on kirjutanud: "Sellel tõul on esivanematelt päritud kõik omadused, mis politseikoerale vajalikud, nagu saksa lambakoeralgi. Rotveiler pole kunagi olnud keegi muu kui inimese esimene abiline. Tema iseloomu seletavad just truudus, usaldusväärsus, töökus ja kartmatus ohu korral. Ta on vastupidav ja samas vähenõudlik. Ta on juhitav ja samas iseseisev."