Toompea lossis vastavatud jõusaal pole Riigikogu liikmete hulgas veel eriti populaarne. Kuigi jõusaali loomise eestvedaja spiiker Toomas Savi märkis paiga avamisel, et iga parlamendisaadik peaks vähemalt kaks korda nädalas siit läbi käima, on seni lihaseid arendamas ja samas asuvas saunas lõõgastumas käinud vaid käputäis poliitikuid.

Toomas Savi nõunik Roman Mugur on ära proovinud nii uue jõusaali kui ka saunamõnud. Eile pärastlõunal ütles Mugur, et Savi on just esimest korda kange tõstma minemas ning kindlasti talle meeldib. "Nendest jõusaalidest, kus mina olen käinud, on Toompea oma üks otstarbekamaid ja professionaalsemaid," kiitis Mugur poliitikute uut võimalust enda vormi ajamiseks ja vormis hoidmiseks.

Jõusaali põrandat katab kena puitparkett. Kahes umbes 35-ruutmeetrises ruumis saab vändata jalgratast, kõmpida kõndimisvaibal, imiteerida sõudmisliigutusi ja mäkkeronimist. Väljanägemist ja tervist parandavad seadmed on täiesti uued, seega pole niipea nende remondiks vaja raha kulutada. Kõigile lihastele pinget pakkuvaid masinaid aitas välja valida enne poliitikukarjääri spordiarsti ametit pidanud Toomas Savi isiklikult. "Tema on sel alal tõeline spetsialist," kinnitas Mugur.

Kui jõusaali kohta pole midagi halba öelda, siis kena pruunitooniline saun võib Muguri sõnul suuremale seltskonnale kitsaks jääda. "Osa peab leppima sel juhul dushi all käimisega," nentis nõunik. Samuti on saunas natuke madalad laed ning probleeme võib tulla ventilatsiooniga.

See-eest leil on Muguri kinnitusel täiesti korralik ja mõned õlled on sauna perenaisel ka alati valmis. Mingeid õlle või alkoholi tarbimise eeskirju pole saunas siiski kehtestatud, sest Muguri sõnul oskavad sauna ja jõusaali soliidsed külastajad ise piiri pidada. Ja loomulikult saab perenaiselt osta ka karastusjooke.

Jõusaali külastusaegades on Riigikogu liikmed esikohale seatud. õhtused ajad ja laupäev on Riigikantselei töötajate päralt. Ministrid võivad lihaseid arendada parlamendisaadikutega võrdselt.

Peaminister Tiit Vähi pole veel jõusaali ega sauna jõudnud. Valitsuse pressinõunik Eleka Rugam nentis, et peaministril jääb tiheda töötegemise tõttu spordiga tegelemiseks väga vähe aega. "Kui peaminister puhkamas oli, siis ta suusatas küll," märkis Rugam.

Toompea jõusaalile on kõvaks konkurendiks Riigikogu spordiklubi, kus käivad koos jalg- ja korvpallisõbrad. Mõõdukate fraktsiooni liige Eiki Nestor väitis, et temale meeldivad sellised spordialad, kus kasutatakse ka palli ning saab mees mehe vastu võidelda. Parempoolne Indrek Kannik nentis, et temale on jõusaalis higistamine alati veidi arusaamatuks jäänud. "Mina eelistan jalgpalli."

Isamaaliidu saadikurühma esimees Toivo Jürgenson oli lihaste arendamise suhtes sõbralikum ja lubas jõusaalis varsti ära käia. "Lähen kohe, kui selle külastamise korras selgusele jõuan, sest tükk aega pole saanud sporti teha."

KRISTI MALMBERG