Pilt kvaliteetne

Demonstratsiooniks kodeeriti reaalajas videopilt CNN Internationalist Londonis Windows Media 9 abil kokku, saadeti satelliidile ning USA-s levitas DAB selle laiali, nagu raadiojaamad praegu oma laineid kiirgavad.

Striimitud video ja audio võttis vastu spetsiaalse kaardi ja tarkvaraga varustatud arvuti. Teises demonstratsioonis võttis pildi ja heli vastu aga HP Compaqi IPAQ pihuarvuti ilma ühegi juhtmeta. Striimi kvaliteet oli 64 kbit/s ning pilt selle juures väikesel ekraanil hea kvaliteediga vaadatav.

Andmed jõudsid pihuarvutina DAB-i kaudu, kuid tänu samal ajal püsti olnud GPRS-ühendusele sai mängitavate klippide kohta ka lisainformatsiooni otsida.

Radioscape’i asepresident Nigel Oakley ütles, et tegu on esialgu ainult näidistehnoloogiaga, kuid huvi DAB-i kasutamise vastu video ja heli kandmiseks mobiilsetesse seadmetesse on tohutu ning DAB on selleks pea ideaalne, sest nõuab vähe elektrit ja protsessorivõimsust ning kvaliteet on hea isegi 300 km/h kihutavas rongis.

Digitaalne andmeedastus vähendab oluliselt müra ja sahinaid, mis praeguste raadiojaamade puhul tekkima kipuvad.

Esimestena peaksidki DAB-i toetuse saama pihuarvutid ning spetsiaalsed videoseadmed, kuid tulevikus ka mobiiltelefonid.

Halb uudis mobiilifirmadele

Samas võib see tähendada taas halbu uudiseid mobiilifirmadele, kes on lootnud, et MMS ja 3G toovad neile palju raha sisse, sest inimesed hakkavad just üle nende 3G-võrkude vaatama uudise-klippe või imepäraseid jalgpalliväravaid. DAB-iga võivad nad seda teha praktiliselt tasuta.

Kogu äriprojekti õnnestumisele aitab aga ilmselt oluliselt kaasa ka Microsofti suur huvi selle vastu, sest Microsoft loodab, et tema Windows Media 9 kodeeringut hakataksegi DAB-i puhul laialt kasutama.