Muumia puhul on tegemist Egiptuse ajaloo ühe suurima leiuga pärast 1922. aastat, mil Howard Carter leidis Kuningate orust kuningas Tutanhamoni haua, vahendab discoverychannel.ca.

“Hatchepsuti muumia avastamine märgib Egiptuse ajaloos üht olulisimat leidu,” ütles uurimust juhtinud antiigiajaloolane doktor Zahi Hawass.

3500-aastase muumia näol on tegemist naisega, kellest oleks kunagi saanud Egiptuse kuningas! Hatchepsut varastas oma nooremalt poolvennalt trooni, riietas end meheks ning kuulutas end kõigile ootamatult vaaraoks.

Kuigi Hatchepsuti valitses terve Egiptuse üle ning tema võimu all oli riik jõukas, kustutati tema valitsemisaeg Egiptuse ajaloost – hävitati kõik ajaloolised allikad, monumendid. Ka tema surnukeha viidi hauast minema ning tema olemasolu ununes müstiliselt.

Doktor Hawass ja tema uurimismeeskond uurisid läbi hulgaliselt Kairo muuseumis olevaid käsikirju. Kasutades oma mumifitseerimisalaseid teadmisi ning Hatchepsutiga seotud kahe haua asukohti tuvastasid nad tuhandete identifitseerimata muumiate hulgast kaks muumiat, millest üks pidi kuuluma legendaarsele kuningannale.

Muumiaid võrreldi skänneerimise teel nelja teise muumiaga, mis kuulusid teadaolevalt Hatchepsuti sugulastele. Kahest muumiast üks pidi olema kuninganna ning teine tema teenindaja. Kuninganna muumiat eristas teisest puuduv hammas. Ühest vaarao nimesilti kandvast puukarbikesest leiti hammas, mis ideaalselt ühele muumiale sobis.

“Tema valitsemisaeg iidse Egiptuse 18. dünastia ajal paistis silma oma jõukuse poolest, kuid ometi kustutati ta Egiptuse ajaloost müstiliselt,” ütles doktor Hawass. “Me loodame, et see muumia võimaldab meil heita valgust tema müstilisele minevikule ning selgitada välja tema surma põhjused.”