Seega kerkib üles võimalus, et ohustatud liike saab kloonimise teel taastada ka külmikutes hoitavate loomade surnukehade abil ning alati polegi kloonimiseks vaja elusalt loomalt rakke võtta, vahendas Novaator New Scientisti.

Avastus lubab aga minna fantaasial veelgi kaugemale – näiteks võib kunagi osutuda võimalikuks kloonida tuhandeid aastaid igikeltsa sees olnud mammuteid, ütles Jaapani Kobe arengubioloogiakeskuse RIKEN teadlane Teruhiko Wakayama.

Wakayama juhtimisel töötanud teadlasrühm viis hiireraku tuuma – sedapuhku siis surnud hiire raku tuuma hiire munarakku, mille tuum oli eemaldatud ning tekkinud embrüost eraldati seejärel embrüonaalsed tüvirakud – rakud, millel on võime areneda ükskõik millisteks keharakkudeks ning viidi nende tuumad munarakku, et luua kloonloomi.

Üllatav oli asjaolu, et kõige kergem oli kloonida ajurakke, kuigi elavate loomade kloonimisel pole kunagi varem ajurakke kasutatud ning Wakayama oletab, et kudede külmutamine ja sulatamine muudab lihtsamaks ajurakkude ümberprogrammeerimise.