Uue kombineeritud rasestumisvastase pilli välja töötanud Bayer Schering Pharma allüksuse Women’s Healthcare asepresident Maureen Lisa Cronin kirjeldab seda kui „meditsiinilist revolutsiooni”. Aastakümnete jooksul on suukaudsete rasestumisvastaste preparaatide jaoks välja töötatud mitmeid uusi progestiine, kuid östrogeenne komponent (etinüülöstradiool) on jäänud samaks.

„Qlaira östrogeenne komponent on naturaalne. Sama, mis naistele mõeldud hormoonravi preparaatides,” selgitab Ida-Tallinna keskhaigla günekoloogia-osakonna juhataja Mall Varvas. „Tekib küsimus, et miks tuleb selline pill alles nüüd, kui hormoonravipreparaadid on juba ammu kasutusel. Põhjus seisneb selles, et kohe ei leitud optimaalset doosi ja vahepealsed katsetused põhjustasid ebaregulaarset vereeritust.”

Lahenduseks oli ainulaadne annustamisrežiim – tänu sellele vabaneb organismi vastavalt kuutsükli etapile sobivas koguses hormoone. Kui tavapäraselt võetakse kombineeritud pille 21 päeva ja peetakse nädal vahet, siis uue kombineeritud rasestumisvastase pilli võtmisest kujuneb igapäevane harjumus. Pakis on 28 tabletti ja nende lõppedes tuleb kohe alustada uue pakiga. Iga värviline tablett sisaldab toimeainet, väikeses koguses naissuguhormoone – östradioolvaleraati või östradioolvaleraati koos dienogestiga. Kaks valget tabletti ei sisalda toimeaineid ja neid nimetatakse platseebotablettideks.

Mall Varvase sõnul on Qlaira pakend kasutajasõbralik, sest seal on kirjas, mida teha siis, kui üht või teist värvi pill võtmata ununes. „Tänu heale hormoonisisalduse kontrollile on Qlairaga veritsuspäevi vähem ja ka verehulk väiksem,” lisab Varvas.

Uue toote kliinilistel uuringutel osales üle 2600 naise Euroopast ja Põhja-Ameerikast, kellest oli tootega rahul või väga rahul ligi 80%. Peamiselt sel põhjusel, et vereeritus kestis varasemaga võrreldes lühemat aega, oli vähem valulik ja verehulk vähenes. 20 protsendil naistest kadus vereeritus täielikult.

„Väiksem valu, vähem verd ja aneemiat, rohkem energiat,” vahendas Itaalia günekoloogiakeskuse direktor Alessandra Graziottin mullu Zürichis uuringute tulemusi.

Mall Varvas leiab, et rohke vereeritusega kimpus olevad naised võiksid uut preparaati proovida. „Kindlasti on ka naisi, kellele on naturaalne östrogeen psühholoogiliselt vastuvõetavam,” usub ta, et mida suurem on valikuvõimalus, seda suurem on ka pillide kasutajate hulk. Ühtlasi juhib Mall Varvas tähelepanu sellele, et pille ei saa osta 50-protsendilise soodustusega.

Sobib ka vanematele

Antibeebipille võivad manustada kõik mittesuitsetavad ja tromboosiriskita üle 35-aastased fertiilses eas naised. Vanusega kasvab tromboosirisk. Et uue kombineeritud rasestumisvastase pilli kliinilistes uuringutes pole leitud rohkem tromboosi kui tavapopulatsioonis, võib see olla vanemas eas sobivam.

Mall Varvas on aga seisukohal, et kui naine on oma praeguse rasestumisvastase vahendiga rahul, peaks ta sellega ka jätkama. „Pole mõtet tulla naistearsti juurde sooviga, et järsku n-ö maitseb uus asi paremini,” lisab ta.

Sama meelt on ka Alessandra Graziottin. „Kui sinu praegune vahend sind rahuldab ja see toimib, pole vajadust vahetamiseks. Vahetamise aluseks peab siiski olema põhjus, et sa pole oma vana kontratseptiiviga rahul,” kinnitab ta.

Suured muutused

„Meid hämmastab see, kui paljud naised ei kasuta tegelikult ebasoovitavast rasedusest hoidumiseks midagi. Müüdid, lahtirääkimata asjad ei lase naistel sageli õiget vahendit valida. Tagamaks suuremat valikut toodamegi järjest uusi vahendeid,” selgitab Maureen Lisa Cronin.

Nii on antibeebipillide hormonaalset sisaldust tõhusamaks muudetud ja püütud neile anda veelgi positiivseid omadusi. „Kui pill tagab juba kaks lisahüve: raseduse vältimise ja parema välimuse, siis seda suurema tõenäosusega kasutab naine pille ka siis, kui püsisuhe lõpeb,” selgitab Cronin.

Suurbritannia torkab silma suure teismeliste raseduste ja abortide arvu poolest. Just seal saareriigis on peamiseks soovimatu rasestumise põhjuseks enamasti püsisuhte lõpp, mille korral loobutakse ka antibeebipillist. Nii jätab naine end ka juhusuhte ajaks kaitseta.

„Naiste nõudmised rasestumisvastastele vahenditele on erinevad. Seetõttu on oluline neile pakkuda uusi valikuvõimalusi, mis nende elustiiliga paremini sobiks,” ütleb Graziottin. „Üha rohkem naisi tunneb huvi uute suukaudsete rasestumisvastaste vahendite vastu, mis harmoneeruks nende kehaga.”

Uuringud näitavad, et mida kõrgem on naise enesehinnang, seda suurema tõenäosusega kasutab ta ka kontratseptiivi. Uuringust „Mida naised tahavad?” selgus, et ligi 60% naistest hindab oluliseks tsüklikontrolli, väheseid kõrvalmõjusid ja sedagi, et antibeebipill oleks harmoonias nende kehaga.

„Kui naine saab seda, mida tahab, siis seda suurema tõenäosusega kasutab ta seda vahendit ka tulevikus,” usub Graziottin.

Antibeebipillide ajalugu

•• 50 aasta eest, kui müüki tuli esimene antibeebipill, oli günekoloog suure tõenäosusega meesterahvas. Antibeebipilli retsepti sai naine vaid juhul, kui abikaasa oli sellega nõus.

•• Aastakümnete jooksul on muutunud nii pillide kättesaadavus kui ka nende hormonaalne koostis. Esimesed pillid sisaldasid suures koguses östrogeeni (50 mikrogrammi), mis tagasid tõhusa kaitse rasestumise vastu, ent põhjustasid naistele häirivaid kõrvalmõjusid (iiveldus, peavalu, kõrge vererõhk, akne jne).

•• Tänapäevased kombineeritud hormonaalsed pillid sisaldavad kordades vähem östrogeeni (35, 30, 20 või 15 mikrogrammi) ja uut tüüpi gestageene, mille võtmisega lisandub rasestumisvastasele kaitsele veel mitmeid lisahüvesid (osa vähendab aknet, vereeritust, premenstruaalseid vaevusi, tagab tsüklikontrolli jne).

••  Uus kombineeritud rasestumisvastane pill on esimene antibeebipill, mis vahendab naturaalset östradiooli. Pill tagab tõhusa kaitse rasestumise vastu, tsüklikontrolli ja vähema vereeritusega menstruatsioonid. Pill sobib kõigile fertiilses eas naistele (v.a üle 35-aastased suitsetajad ja perekondliku tromboosiriskiga naised).