Lillesibul tahab enne õide puhkemist olla mõnda aega jahedas. Sõltuvalt liigist ja sordist piisab selleks keskmiselt neljast kuust. Seega — kui pistad praegu sibula potti, näitab ta õisi veebruari lõpupoole. Termiliselt töödeldud sibulatel on külmaperiood juba osaliselt läbitud ning need peavad jahedas olema vaid üheksa nädalat. Õideminekuks kulub lisaks veel umbes kolm nädalat. Kui sa paned sellise töödeldud sibula nüüd kohe kasvama, siis jõuab ta heal juhul veel jõulupühade ajal õitsema hakata. Kõige õigem aeg on seda teha septembri teisel poolel. Töödeldud sibulad kannavad pakendil märgistust prepared.

Kui tead ajatamiseks kuluvat aega, saad talvist sünnipäevalast üllatada vaasitäie enda kasvatatud õitega.

1. Varajane lihtõieline tulp ’Brilliant Star’

Aja sõrmed laiali ja vaata, kui pikk on pöidla ja väikese sõrme vaheline maa — just selliseks, umbes vaksa pikkuseks kasvabki see säravpunaste õitega tulbikääbus. Maailmas hästi populaarne jõulutulp. Mida rohkem pisikesi tulpe anumasse paned, seda uhkema jõuluehte saad. Sobib ka lõikeõieks.


[[2]]

2. Greigi tulp ‘Red Riding Hood‘

Millised kelmika kujuga õied ja põnevad triibulised lehed! Kasvab vaid paarikümne sentimeetri kõrguseks ning sobib seetõttu suurepäraselt tuppa anumasse. Huvitav välimus tuleb hästi esile keraamilises nõus.




[[3]]

3. Varajane täidisõieline tulp ‘Monte Carlo‘

Piisab juba mõnest õiest, et tuppa tekiks lopsakas ja soe kollane laik. Kasvab umbes 30 cm kõrguseks, sobib hästi lõikelilleks. ’Monte Carlo’ on olnud viimastel aastatel maailmas väga populaarne.


[[4]]




4. Idahüatsint ‘Jan Bos‘

Roosakaspunane õisik toob värvi talvehallusse, meeldiv lõhn paneb mõtlema kevadele. Kasvab umbes 25 cm kõrguseks. Hüatsinti saab edukalt kasvatada ka vees, vesi tohib ulatuda üksnes sibula kannani. Hoia sibulaid jahedas ja pimedas, kuni õisikupung on kasvanud 6–8 cm pikkuseks (umbes 3 kuud).


[[5]][[6]]









5-6. Tatsettnartsiss: valge ‘Ziva‘ ja kollane ‘Grand Soleil d‘Or‘

Tatsettnartsisse on sibullilledest kõige lihtsam talvel õitsema saada, sest sibulaid ei pea hoidma kuude kaupa jahedas. Pärast mulda pistmist kulub vaid mõni nädal ning juba nad õitsevadki. Iga varre otsas avaneb peotäis õisi (vahel isegi kuni paarkümmend) ning ruum täitub oivalise lõhnaga. Kõrgus 40 cm.


[[7]]



7. Nartsiss ‘Tete a Tete‘

Seda mõnekümne sentimeetri kõrguseks kasvavat pisikeste sügavkollaste õitega kääbusnartsissi tuntaksegi potinartsissina, sest sinna sobib ta kõige paremini. Ühe varre otsa kasvatab paar-kolm õit.


[[8]]



8. Harilik lumikelluke ‘Double‘

On need tõesti lumikellukesed? Tavaliste pisarakujuliste õite asemel on see sort saanud endale põnevad rohelisekirjud täidisõied. Vaid 10 cm kõrgustest esimestest varakevadistest rõõmustajatest saab ajatades vaasitäie talveilu.



NB!

Istutades jäta sibula ülemine osa mullast välja, pärast kasta põhjalikult.

Ajatamiseks sobiv temperatuur on kümne soojakraadi ringis. Sellise koha leiad keldrist, garaa?ist või sahvrist. Hüatsindid ei pahanda ka paari kõrgema soojakraadi üle.

Hoiupaik peab kindlasti olema pime.

Hoia kogu juurdumise kestel muld parajalt niiske.

Kui võrsed on kasvanud mõne sentimeetri pikkuseks, too pott tuppa. Soojuse ja valguse käes hakkavad taimed hoogsalt kasvama.

Hoia potte aknalaual valguse käes või verandal, kus on valgem ja jahedam. Pimedas kohas venivad taimed inetult pikaks. Liiga soojas toas (25o) on kasv küll kiirem, kuid õitseaeg jääb lühikeseks. Kasta hoolega.

Kaja Kurg