Inimkonna suurim pahe laiskus genereerib ideid, kuidas kõrgtehnoloogilised leiutised võimalikult vähese energiakaoga laisklejat teenima panna. Kui Zenith Radio Corporation leiutas 1950. aastal esimese televiisorit reguleeriva kaugjuhtimispuldi, mida rahvakeeli kutsuti nimega Lazy Bones (laiskvorst – toim), poleks vist keegi osanud arvata, et kümnete aastate pärast võimaldab sellesama puldi järglane ühe näpuliigutusega juhtida kogu meie elamist. See igapäevast jalavaeva tunduvalt vähendav universaalne imepult haldab heli- ja videotehnikale lisaks ka telefoni- ja arvutivõrku, keskkütet ja ventilatsiooni. Revolutsiooniline leiutis kannab nime Smart Home, tõlkes Tark Kodu.

Algne telepurki käsutav nelinurkne imeklots jõudis poodidesse ja inimeste elutubadesse 1950-ndatel. Mugavustoodet pulti ühendas televiisoriga paarimeetrine juhe. Erinevalt praegustest pultidest, mille sisestatud koodist tekitatud impulsid levivad infrapunakiirgusega, jõudsid debüütpuldil toksitud käsklused telekastini mööda kaablit ja teostada sai elementaarseid toiminguid, nagu helitugevuse reguleerimine ja kanalite vahetamine.

Uued väljundid

1970-ndatel oli mugavust ja uudsust armastaval inimesel küllaga põhjust taas kaupmehe juurde joosta. Tehnoloogia pidev progress tingis 1970-ndate lõpus edasiviiva tõuke ka “puldinduses”. Kohmakad seadmed ja ajaga triviaalseks muutunud tehnoloogia otsis uusi väljundeid. Limiteeritud funktsioonidega teleripuldile lisandus võimalus reguleerida värve ja pildi kontrastsust. Samal ajal hakkas üle terve maailma saateid edastav Suurbritannia avalik-õiguslik televisiooni- ja ringhäälingukorporatsioon BBC pakkuma teletekstiteenust ning vana, nelja põhifunktsiooniga pult ei võimaldanud seadistada kolme digitaalnumbriga identifitseeritud teleteksti lehekülgi. Lisaks uuenenud kompaktsemale ja moodsamale disainile hakkas teleripult tööle infrapunatehnoloogial.

Iroonilisel kombel nimetati peagi ka infrapunakiirtega töötava puldi ainsaks miinuseks vähest mobiilsust – tee puldist vastuvõtjani pidi olema takistustevaba ja toimingu teostamiseks oli telerisõber sunnitud puldi otse vastuvõtjale suunama. Arenedes võimaldas pult käsklusi lähetada ka ümber nurga ja läbi mõningate takistuste. Praeguse seisuga on teleri ja puldi vaheline optimaalne kaugus umbes kümme meetrit, mis võimaldab meil kanali vahetamisega samal ajal toas ringi liikuda.

Kuigi aja jooksul on televiisori kaugjuhtimispuldile külge poogitud mitmeid lisafunktsioone, ei ole signaaliedastustehnoloogias murdelist muutust toimunud. Enamik pulte töötab siiani infrapunatehnoloogial, kus signaal kantakse edasi morsekoodi põhimõttel. Puldil sisestatud kood levib infrapunakiirte abil seadmes asuva vastuvõtjani, mis de‰ifreerib koodi ja teostab sellele vastava toimingu.

Näib, et ütlus “kui üks asi kõlbab kõigeks, ei kõlba ta mitte millekski” tehnoloogilist progressi ei iseloomusta. 21. sajandi kaupmees teab, et lisaks kompaktsusele garanteerib toote läbilöögi ka selle illusoorne omadus – imago. Niisiis on tootearendajad uute universaalpultide näol rakendanud mõlemat 21. sajandi strateegiat – ultramoodne disain ja laiahaardeline funktsionaalsus.

Müügile on tulnud ka uue põlvkonna ni‰itoode – helendavate nuppudega täispuutetundlik kaugjuhtimispult, mis on oma hõimuvendadest suurem ja esinduslikum. Esialgu tuleb uhiuus “ufopult” ühendada arvutiga ja laadida alla olemasoleva kodutehnika võtmekoodid. Kameeleonpult võimaldab reguleerida 175 000  seadet, mille alla kuulub põhiliselt heli- ja videotehnika.

Kaugjuhtimispuldi evolutsiooni lõpusirgel kanda kinnitav isevärki tehnikakontseptsioon Smart Home ähvardab aga puldi enda sootuks funktsioonita jätta.

Tark Kodu

Ühtne süsteem

Puldi asemel server

•• Smart Home’i ehk Targa Kodu idee on kokku pandud eri tootjate lahendustest. Selle keskseks objektiks on maja haldav server, mille kaudu on võimalik juhtida kõikvõimalikku kodutehnikat. Puudub vähimgi vajadus nuppude ja lülitite järele.

•• Omanik saab pihu- või sülearvuti vahendusel kontrollida valgustust, kütet, ventilatsiooni, turva-, televisiooni-, arvuti-, telefonivõrku ja muid seadmeid.