“Peadirektor Aare Urm vestles minuga pikalt ja meeldivalt. Ta arvas, et võiksin ETVs jätkata, aga mul on teised plaanid,” lausub kaunis naine. Samas tõttab Oja lisama, et nood plaanid on alles üsna lahtised, sest pärast üleeile lõppenud puhkust pole ta veel teinud ühtki lõplikku otsust. “Ehk alles mõne nädala pärast. Mulle on tehtud pakkumisi ja on olnud mõningaid läbirääkimisi,” salapäratseb saatejuht.

“Siin ei ole intriigi!”

Sestap ei oska või ei taha Oja ka öelda, millal (ja kas üldse) teda taas teleekraanil näeb. “Olen alati tahtnud teha saateid, kuid kunagi pole olnud primaarne olla ekraanil!” tunnistab ta.

Peadirektor Aare Urm kinnitab, et tema suhted Reet Ojaga on väga sõbralikud. “Meie vahel ei ole lahkheli. Kirjutasime poolte kokkuleppel töölepingu lõpetamisele alla ja embasime teineteist,” kirjeldab ta üleeilset.

Töölepingu lõpetamine toimus Oja eestvõttel. “Siin ei ole intriigi!” rõhutab Urm vestluse jooksul lausa mitu korda.

Ka peadirektor ei saanud saatejuhiga jumalaga jättes teada, mis plaanid tal tulevikuks on. “Selle peale ta ainult muigas...” lausub ETV juht, rõõmustades samas, et Reet Oja lubas oma tulevikukavadest talle esimesena teada anda.

ETV programmijuht Ilmar Raag selgitab, et Oja pakkus umbes pool aastat tagasi telejaama programminõukogule ideid saadete kohta, mida ta võiks tegema hakata. Oja soovis aga tingimata jääda ekraani taha, kuid ETVd huvitas eelkõige toimetajana töötanud naise ekraanilenaasmine. “Pakkusime talle autorisaadet parema vaadatavuse ajal, kuid ta ei võtnud seda vastu,” nendib Raag. “Ei tea, miks ta loobus. Ehk oli tal vaja puhkust ja uusi saateideid koguda?”

Oja talus hulka hoope

Poolteist aastat tagasi rääkis Reet Oja, et talle tundub, nagu töötataks ETVs inertsist. “Kuid ma ei taha, et majanduslikud raskused kuidagi ekraanile jõuavad.”

Oja mõlgutas ETVst lahkumise mõtteid sellest ajast peale, kui paar aastat tagasi tulid ilmsiks riigitelevisiooni kümnetesse miljonitesse kroonidesse ulatuvad võlad. Siis alustas ta ka oma saadet “Tegijad”, mis aga rahanappuse pärast vaid paar kuud hiljem julmalt kinni pandi.

“Vaadake - mina, Urmas Ott ja Maire Aunaste alustasime koos. Ott ja Aunaste on siit majast lahkunud. Me oleme ühest põlvkonnast. Võib-olla on ka minul aeg siit lahkuda?” arutles saatejuht toona.

Järgmine hoop tabas mitmel telehooajal vaatajate suurimaks lemmikuks osutunud Oja mullu aprillis, kui lõpetati ka teine tema käivitatud saade “Tere hommikust”.

Urm kinnitab aga, et Oja pole kõigest hoolimata depressioonis ega nördinud. “Mõistan teda väga hästi. Ta on olnud pikka aega parim naisajakirjanik ja nüüd võttis lihtsalt aja maha. Ei ole välistatud, et Oja on varsti ETV ekraanil tagasi,” loodab ta.

“Kõik oleme natuke hämmeldunud!” ei mõista samuti ETVst minekule mõelnud saatejuht Reet Linna Oja lahkumist ja viitab kohe telejaama juhtkonnale: “Nii ei tehta, nagu Reedaga. See on löök allapoole vööd.”

“Reet Oja on üks väheseid Eesti teletähti, kes võib endale ise valida firma, kuhu tööle asub!” usub TV3 programmijuht Jüri Pihel. Ta kinnitab, et kui Oja peaks tolles telekanalis töötamise vastu huvi tundma, suhtutakse sellesse “enam kui tähelepanelikult”.

Tarmo Michelson