"Tere Iff, kuidas läheb?" alustab enamik inimesi vestlust Ivo Linnaga. "95% neist pole ma elus kunagi näinud. Pealtnäha lihtsad inimesed. Ma siis räägin, kuidas mul läheb. Lahkume rõõmsalt. Tshao, okei, nägemiseni, kõige paremat," ütles Ivo Linna 1993. aastal.

1993 Postimees-Extra

Noorte lemmik, soovisaate soosik Ivo Linna esineb väljaspool Rock Hoteli sootuks teistsuguste paladega. See on laulja roll väikevabariigis. Laulda tuleb, laulma peab. Kas pole Linna siiski olnud liiga heasüdamlik, liiga kergel jalal mikrofoni juurde astunud, liiga lahkelt erisugustele pakkumistele vastu tulnud?

1985 Teater. Muusika. Kino

Tänavu tähistab 40. sünnipäeva ja 20. lauljatee aastat populaarne estraadiartist ja Eesti NSV teeneline kunstnik Ivo Linna. Tema publik on lai: Ivo Linna on laste, noorte, keskealiste ja ka eakate lemmik. Ta on laulja, kes oskab publikut ikka ja jälle üllatada. Loodame, et tal jätkub jõudu ja indu ka edaspidi.

1988 Leninlik Lipp

Ivo ja muusika

1968. aasta lõpus kutsuti System kolmeks õhtuks mängima Paidesse. Pärast mängu olid bändile kohad kinni pandud kohalikus restoranis. Proovisime kõik hüved järgi. Pärast kolmandat tantsumängu Paides ulatas kultuurimaja juhataja ümbriku 240 rublaga. Iga mees sai 30 rubla, mis võrdus kuu stipendiumiga. Mul on elu lõpuni meeles, kuidas Ivo Linna Paide vahel jalutades käega laia zhesti tegi ja küsis: "Mis maksavad need madalad majad?"

1998 Rockrapsoodia

Levimuusiku töötander on sarnane sapööri omale. Panoraam näib uhke ja ahvatlev, kuid võib teha vaid õigeid samme, et mitte närvidele, maole või südamele hüvasti öelda.

Kes sind laulma õpetas?

Karm sõber Elu. Laulsin Viru hotelli varietees seitse aastat tantsuks, see on põhi, mis praegu kannab. Igal õhtul tuli laulda kolm–neli tundi, et mitte häält ära tappa, tuli temaga säästlikult ümber käia. Selle koolita poleks suutnud Rock Hoteli 60–70 looga kavasid ära laulda. Samavõrd karm kool olid nn lõikuspeod koos Apelsiniga, mille lõpp oli stardist kaheksa tunni kaugusel.

Mis sind muusikasse tõi?

Kuivastu praam. Pärast Kingissepa I keskkooli lõpetamist otsustasin mandril õnne proovida ja tänu sellele elu siin kulgebki.

1985 Sirp ja Vasar

Minu õpetaja on makk. Filharmoonia estraadiosakond tundus neil aastatel mahajäänuna ja Otsa-koolis polnud estraadiosakonda veel asutatud. Mahajäänuna tundusid nii Loop kui ka Rinne. Nii ahvisime unustuseni Tom Jonesi.

1987 Noorte Hääl

Selleks, et püsida estraadil, on vaja palju jõudu. Pole tähtis, et mingid inimesed on valinud laulja edetabelis esimeseks, see ei tähenda veel, et ta parim on. Oluline on see, kui kaua sa suudad täht olla. Mida aasta edasi, seda raskemaks see läheb. Jõudu vajan nii esinemisteks kui ka selleks, kui publik enam kaasa ei tule. Siis on lõpp. Sellest tuleb endale aru anda.

Alguses oli kaotusi palju. Kehv, kui esined ja pingutad laval ning tunned, et mind ei kuulata. Jäin teistele tolleaegsetele popsolistidele alla. Tundsin füüsiliselt, et olen viletsam, ei oska. Kogemustest oli puudu. Hävingut oli palju.

1987, Tee Kommunismile

Tehniliselt pole ma kuigi hea laulja. Ma ei ütle seda haletsuse väljakutsumiseks. Mulle meeldivad lauljad, kellele loodus palju andnud on.

1991, Meie Meel

Minu parim aeg oli aastatel 1977–1984. Apelsini hiilgeaegadel 1977–1980 ja Rock Hoteli hiilgeaegadel 1980–1984, siis oli veel noorust ja indu.

1993, Postimees-Extra

Ivo ja naised

Brünetid on minu maitse. Mul on kõik pruudid tumedapäised olnud. Need on juhuslikud näited. Ärgu väljapoole jääjad pabistagu.

1993 Postimees-Extra

Üks minu ülesandeid telerezhissööri abina oli Ivo sõjaväest väljakauplemine, kui ta saates pidi esinema. Ivo teenis Tondil muusikaroodus ja tema ülemuse Tombergi sai vaevata pehmeks rääkida imelühikese rohelise miniseeliku ja pikkade nahksaabastega. Ükskord oli neil matustel mäng ja mina tulin Ivole sinna järele, kõik vaatasid ja matused pidid peaaegu ära jääma. Ivo oskas õnneks saabastest kõrgemale vaadata.

(Reet Linna)

1993 Hommikuleht

On mõeldamatu, et laulad armastusest ja mõtled keemilisest puhastusest. Selline vale, võlts ja valskus on ka viimasesse ritta näha. Ma ei tea, kuidas teised lauljad, aga mina pean sõnadele kaasa mõtlema, sõnadesse sisse minema. No siis aitab silmailu laulda. On kergem, kui märkad saalis erakordselt ilusat pilku. See ei pea olema kellegi tuttava või lähedase oma.

1986, Edasi

Kroonust pääsedes avastasime sõbraga, et pole kuhugi elama minna. Kolisime koos sõbraga Reeda endise mehe soojakusse Meriväljal. Soojakus elasime pool aastat ja sealt kolisime juba koos Reedaga edasi.

Minu isa oli abiellumisele kategooriliselt vastu, suisa nii, et hakkas tüli kiskuma. Memm taltus alles siis, kui meile tütar sündis. Reedal oli vanema Haugiga ka kuri karjas, et ma kombekohaselt kätt paluma ei tulnud. Eelmine abielu oli tal veel lahutamata ja laps väike, nii et mõtteainet oli küllaga.

Tulin oma esimeselt välisreisilt Tshehhi ja nägin, et Reet oli mulle Moskvasse vastu sõitnud. Siis ma sain aru, et see ei ole enam niisama.

1993 Hommikuleht

Ivo ja Reet lahutavad.

14. juuli 1993, Eesti Aeg

Ivo ja Reet ei lähe lahku, vaid tähistavad 20. pulma-aastapäeva ning kavatsevad Eesti Aja laimu eest kohtusse kaevata.

5. august 1993 Liivimaa Kroonika

Ivo Linna ei lahuta, kuid tunnistab, et kriise ja kriisikesi tuleb ikka abielus ette.

1993 Post

Horoskoop ütleb, et minu deviis on töö, kodumaa, perekond. Tegelikult on ka naised väga tähtsad, kelle pärast siis ikka midagi ette võetakse kui mitte naiste pärast.

1992, Eesti Aeg

Ivo käib Imbiga. Olen tundnud Imbit üksteist aastat.

1996 Kroonika

Ivo ja Imbi pulmad.

1999 Õhtuleht

Ivo ja ehitamine

Ehitusmaterjalide hankimisega nägin palju vaeva. Periooditi kadusid müügilt just need materjalid, mida mul parasjagu vaja oli. Käisin Kaare tee laos juba tööriietes nagu omainimene. Minu poole hakati seal ka niimoodi pöörduma, nagu oleksin ma tööl.

Materjalide kvaliteet läheb allamäge, müüa rohelisi vettinud puutükke põrandalaua pähe ja sodihunnikut kivide pähe, on eht kuritegu.

1989, Esmaspäev

Eks selle kuueaastase ehituse valmimine oli meie perele tõeline jõulukingitus, kuigi selle lõplikku valmimist ilmselt minu silmad ei näe. Talve peale kulub maja, mis sai ehitatud nii suur kui võimalik, kütmiseks viis tonni naftat, mis teeb 10 000 krooni. Tundub, et kõik tööd ja tegemised ongi selleks, et seda maja käigus hoida.

1994, Eesti Ekspress

Ivol sai Muhus valmis uus kodu Laasu talu Linnuse külas. Ma olen unistanud peldikust, millel on punane uks, nüüd on see mul olemas. Seal on kaevuvesi, mis teeb purju.

1996

Ivo ja söök

Minu lemmiksöök on kartulipuder, mida ma valmistan paar korda nädalas. Eriti hea on ta koos hakklihakastme, hapukurgi ja kapsasalatiga. Lapsena vihkasin värsket kapsast, aga meil kodus tuli süüa seda, mis oli.

Lihale eelistan ma igal juhul kala. Eriti hea on fooliumis küpsetatud säinas. Kalasuppi meeldib mulle ka valmistada, sellist mitut liiki kalast. Böffi meeldib mulle ka valmistada, aga kilu ma sinna sisse ei pane. Lapsena oli minu lemmikmagustoit leivasupp, nüüd eelistan, kui üldse magustoitu, siis mannavahtu piimaga.

Lemmikjook on kaevuvesi, õlu ja viski. Olen pühapäevasuitsetaja.

Kõige suurem kala, mille ma kinni olen püüdnud, on kilone angerjas.

Esimest korda sattusin Tallinna Saaremaa poistekooriga laulupeole. See oli tõeline elamus. Sõitsime sõbraga kõik trammiliinid läbi ja nägime poes vorsti, mille kilo maksis 62 rubla. Siis ma mõtlesin, et seda vorsti jaksab ainult Georg Ots osta. Georg Ots oli siis minu jaoks jumal, kui ta Kuressaares esinemas käis, oli rahvas lummatud, naeris ja nuttis.

1995 Eestimaa

Kursuseõde Viivi mäletamist mööda vedas Ivo Linna ülikooli ajal sõbra Andrus Eskoga kihla, et kui sööb 45 minutiga ära kilo viinereid, siis maksab Esko teise kilo eest. Ivo istus piimasaalis ja sõi viinereid, pool kilo läks libedalt, teine pool vaevaliselt. Pärast pidi ta söömise kätte maha surema.

1996 Eesti Ekspress

Olen viimase kahekümne aasta jooksul pidevalt kuulnud, kui paksuks ma olen läinud. Vahel see mind häirib, vahel mitte. Pealegi on maailmas miljoneid paksemaid inimesi kui mina. Vahel olen proovinud vähem kartuleid süüa ja vähem õlut juua, aga sinna on see jäänud.

1993, Postimees-Extra

Järgmisel suvel peale Eurovisiooni sai Iff omanimelise mustsõstrakeefiri, mis ei kannata isegi poest koju transportimist ja läheb enne halvaks. Sellisele keefirile oleks pidanud mõne kapriissema artisti nime andma.

1997, Õhtuleht

1971. aastal peale sõjaväge sattusin Rametosse toimetaja-administraatoriks. Rohkem kui 11 kuud ma seal vastu ei pidanud. Olen töötanud ka Eesti Raadio estraadiorkestri pilliparandaja-häälestajana ning assistendina.

1992, Eesti Ekspress

Kuku-raadioga ei lähe kuidagi. Septembri alguses tulin sealt ära. Ma palusin viisakalt avaldusega leping lõpetada, sest raadiotöö on liiga siduv.

1992 Eesti Aeg

Laeval toimunud Megavisa avalikul lindistusel mängisid eestlased Ago-Endrik Kerge, Margit Gnadenteich ja Ivo Linna, kes võitis esimeses voorus kohvimasina, teises teleri ja kolmandas kolm tuhat Soome marka.

1994 Pühapäevaleht

TV 1 mälumängus "Üks võidab" mängis Linna koos Tarmo Pihlapi ja Jaan Elgulaga ning võitis reisi Iirimaale, mille ta vahetas reisi vastu Portugali.

TV 3 mälumängus "Kuldvillak" ei lasknud Linna Rauno Pehkal ja Kirsti Timmeril üldse suud lahti teha, võites neid pika puuga.

1998, Nädal

Praegu olen edevuse ohvriks langenud: nõustusin juhtima Õnneratta saadet. Samuti püüan jõudumööda kaasa lüüa riigiraadio "Tarkade klubis".

1999, Õhtuleht

Ivo Linna pool sajandit täitub Kuressaare lossihoovis

Täna kell seitse algab Kuressaare lossihoovis Ivo Linna 50. sünnipäeva kontsert "Õnne sünnipäevaks, Iff!", mille korraldavad laulja sõbrad. Kontserdi kannab üle ka Vikerraadio.

Antti Kammiste ansambli saatel astub üles juubilar ise oma hittidega ning popurriiga läbi aastate esitatud lugudest. Muusikalisi õnnitlusi ning töötlusi Iffi lugudest esitavad eesti muusikud.

Kontserdil esinevad Maarja-Liis Ilus, Pearu Paulus, Tõnis Mägi, vennad Pihlapid, Tõnis Mägi. Esimest korda üle kahekümne aasta on koos Rock Hoteli algkoosseis, sest spetsiaalselt Rootsist saabus kohale Andres Põldroo. Kontserdi salvestab TV 1.

Kontserdile järgneb vastuvõtt 250 külalisele Kuressaare kuursaalis.

Laupäeval kell 20.20 jõuab TV 1 ekraanile ka telerezhissöör Priit Hummeli tunniajane film Ivo Linnast pealkirjaga "Laulule loodud elu".

ETV tähistas Ivo Linna juubelit eile Vahur Kersna kordussaatega "Kõigile Iff" ning laupäeval kell 23.30 kordussaatega kontserttuurist "Las jääda kõik, mis..."

Piret Tali

Väikseid fakte

Ivo Linna lubas, et ta ei pane Eurovisioonil seljas olnud ülikonda enam kunagi selga. Nüüd ripubki see Quitar Safaris eraldi kapis.

"Mul pole elu sees habet olnud," sõnas 1994. aastal Ivo Linna. Habemed kasvatasid nad koos bändiga Soomes pikal mängul olles. "Mõtlesin, et proovin ära, vaatan, kuidas kasvab," lausus Linna siis.

Ivo Linna pintsak müüdi oksjonil maha 130 krooni eest.

Ivo Linna on esinenud Jukeboxi saatejuhi Mikko Alatalo LP "Kuule kuinka kulkee" nimiloo sisselaulmisel.

Esimesed hallid juuksed tulid Ivo Linnale 35-aastaselt. Varane hallinemine on päritud ema suguvõsast. Suuri muresid pole mehel olnud, kuid väikeseid on iga päev.

Ivo Linna peab oma parimateks laulja-aastateks 1977–1984, Apelsiniga laulis ta koos 1977–1980 ning Rock Hoteli parimad päevad jäävad tema sõnul aastatesse 1980–1984.

Ivo Linna tegi kuulsaks ETV, kuhu ta 28. novembril 1968. aastal saatesse Kanal 13 esinema kutsuti. Saatejuht oli Mati Talvik, saates esinesid Maarja-Liisi ema Merle Ambre ja Jaak Joala. Seega täitus tal möödunud sügisel 30 aastat avalikkuse ees.

Lemmikraamatud on "12 tooli. Kuldvasikas" ja "Shveijk".

Saarlasena sai ta nahutada hiidlase Boris Lehtlaane fänni käest, kes ütles, et ära enam Hiiumaale kiunuma tule.

1987 sai ENSV teeneliseks kunstnikuks.

Eesti Raadio noortesaate "Soovid, soovid, soovid" kuulajad valisid ta aastatel 1980–1985 lemmiklauljaks.

Noorteajakirja Noorus lugejate arvates oli ta aastaid parim laulja.

1967. aastal alustas Ivo Linna õpinguid Tartu Ülikoolis ajaloo-keeleteaduskonna eesti filoloogia osakonnas, kust kontserdid ja televõtted ta eemale meelitasid ning ka onu Juhan Peegel ei suutnud tema eest kosta. Linna võttis ise paberid ülikoolist välja.

80. aastatel läksid Jaak Joala ja Tõnis Mägi Venemaale, kuid Linna jäi Eestile truuks.

Biitlite fännil Linnal oli hiljaaegu 300 originaalplaati ja 230 kogumikku The Beatlesilt.