a. Kolm söögikorda päevas pluss tervislikud eined.

b. Kolm tubli kõhutäit päevas.

c. Kohv.

d. Hommikusöök.

Milline alljärgnevatest harjumustest võib hilisemas elus põhjustada suhkruhaigust?

a. Suitsetamine.

b. Joomine.

c. Liigne maiustamine.

d. Kehalise koormuse vältimine.

Mis tekitab stressi kõige kiiremini?

a. Üle 4 tassi kohvi päevas.

b. Bussi peale jooksmine.

c. Ülesöömine.

d. Tülitsemine.

Mitu kilo põletate aastas, kõndides iga päev ühe kilomeetri?

a. 5 kilo.

b. 3,5 kilo.

c. 2,5 kilo.

d. 1 kilo.

Mitu klaasi vett peab jooma, et hüvitada ühe tassi kohvi, tee või koolajoogi tekitatud vedelikukaotust?

a. Kaks klaasi.

b. Üks klaas.

c. Ei ühtki.

d. Kolm klaasi.

Mis vähendab vastassoo silmis teie intelligentsust?

a. Kõrged kontsad.

b. Õbluke kehaehitus.

c. Vistrikud.

d. Suured rinnad.

Kuidas saada kõige rohkem kasu vanni lisatavatest looduslikest õlidest?

a. Tilgutada neid kuuma vanni otse enne sissehüppamist.

b. Tilgutada neid vanni kohe, kui avate veekraani.

c. Lisada neid leigesse vanni otse enne kümblust.

d. Hõõruda nahka õliga ja istuda siis vanni.

Kui teie suguvõsas on esinenud Alzheimeri tõbe, siis mida alljärgnevast peaksite vältima?

a. Alumiiniumist keedupotte ja alumiiniumi sisaldavaid deodorante.

b. Liha ja juustu.

c. Rasket treeningut.

d. Mobiiltelefone.

Kõige kindlamini tagate endale pika eluea, kui...

a. 3 korda nädalas trenni teete.

b. Vähem sööte.

c. Sööte päevas viis korda puu- ja köögivilja.

d. Loobute maiustest ja liigrasvastest toitudest.

Milline järgnevatest viljadest aitab vabaneda tselluliidist?

a. Apelsinid.

b. Õunad.

c. Pirnid.

d. Mustikad.

Kuidas kaitsta end luuhõrenemise eest?

a. Juua kohvi piimaga.

b. Süüa kaltsiumitablette.

c. Vältida liigseid valke ja süüa rohkem rohelisi köögivilju, seemned ja pähkleid.

d. Lasta endale määrata hormoon-asendusravi.

Milline järgnevaist puu- ja köögiviljadest sisaldab kõige rohkem C-vitamiini?

a. Apelsin.

b. Paprika.

c. Brokoli.

Mis alljärgnevaist põhjustab vähki kõige tõenäolisemalt?

a. Geenid.

b. Elustiil (s.t. kas joote või suitsetate).

c. Depressioon.

d. Vähene kehaline treening.

Millised ained vähendavad vähi- ja infarktisurma ohtu?

a. B-grupi vitamiinid.

b. Kaltsium ja raud.

c. A-, C- ja E-vitamiin.

Mehe päevane tsingivajadus on 7,5 mg. Kui palju tsinki ta kaotab seemnepurskega?

a. Alla 1 mg.

b. 7,5 mg.

c. 3 mg.

d. Üle 7,5 mg.

Milline alljärgnevatest täismahladest on lapsele tervislikem?

a. Viinamarja.

b. Õuna.

c. Ananassi.

d. Apelsini.

Millisest haigusest annab märku naise liigne karvakasv?

a. Menstruatsioonieelsetest vaevustest.

b. Neerukividest.

c. Polütsüstsete munasarjade sündroomist.

d. Toiduallergiast.

Mis põletab kõige rohkem kaloreid?

a. Istumine.

b. Seismine.

c. Lamamine.

d. Vahet pole.

Milline treening põletab rasva kõige tõhusamalt?

a. Veerand tundi tugevat trenni iga päev.

b. Tund aega tugevat trenni paar korda nädalas.

c. Pikk ja aeglane treening võimalikult sageli.

d. Pool tundi üsna tugevat trenni.

Aspiriin vedeldab verd ja vähendab seega infarktiohtu viiendiku võrra. Milline vitamiin on aga uutel uurimisandmetel 4 korda tõhusam?

a. C-vitamiin.

b. B-vitamiiin.

c. E-vitamiin.

d. H-vitamiin.

Eluiga pikendavad soovitused

1. a. Aastaid on dieedipidajad uskunud, et kaalus saab alla võtta, jättes söögikordi vahele, juues kohvi või süües rangelt kolm korda päevas. Ometi näitavad hiljutised uurimused, et näkitsemine - väiksed lahjad toidukorrad - soodustab seedimist, alandab kolesterooli ja vähendab suhkurtõve tekkimise ohtu. Samuti kiirendab näkitsemine ainevahetust ja seega aitab kaalus alla võtta.

2. c. Kui magusaga liialdada, peab kõhunääre pumpama verre juurde insuliini, mis aitab veresuhkru taset normaliseerida. Kui keha eritab aastaid palju insuliini, võivad koed selle suhtes tundetuks muutuda. Insuliiniresistentsus aga võib põhjustada diabeeti, samuti ülekaalulisust, kõrget vererõhku, südamehaigusi ja vedelikupeetust, mis kõik lühendavad eluiga.

3. a. USA teadlaste andmeil tõstab pealtnäha süütu tassike kohvi või teed vere adrenaliinisisaldust kuni 200 korda - märksa rohkem kui sõit rahvarikkas bussis või tüli kallimaga. Kofeiin paneb adrenaliininäärmed uskuma, et organismis on füüsiline hädaolukord.

4. c. Kui jätate auto koju, käite paar peatusevahet jala või võtate lõunatunnil ette 40minutilise jalutuskäigu, aitate organismil efektiivselt rasva põletada. Kiire kõnd (kujutlege, et jääte koosolekule 10 minutit hiljaks) kiirendab ainevahetust kogu ööpäevaks.

5. b. Kofeiin ajab organismi tasakaalust välja, sest adrenaliin paneb südame kiiremini lööma. See omakorda kiirendab neerude tööd, need hakkavad vedelikku eritama. Kehakudede dehüdreerumine ehk vedelikuvaegus tähendab, et peate iga kofeiini sisaldava joogi järel jooma klaasi vett.

6. d. USA, Inglise ja Saksa teadlaste uurimused näitavad, et märkimisväärselt suure büstiga naisi peavad nii mehed kui suguõed seksikamaks, ent ka rumalamaks.

7. c. Aroomiõlisid tuleks panna leigesse vette enne, kui vanni istute. Kui vesi on liiga kuum või kui tilgutada õli liiga aegsasti, kipuvad tervislikud komponendid haihtuma.

8. a. Mõningail andmeil võib raskmetallide kuhjumine soodustada Alzheimeri tõve ja teiste enneaegset seniilsust põhjustavate haiguste teket. Veresooni ummistavate mürkainete vastu aitavad antioksüdandid, näiteks C- ja E-vitamiin.

9. b. Regulaarne trenn pluss kiudainerikas ning suhkru- ja rasvavaene dieet on hea tervise pant. Ometi näitavad uurimused, et mida saledam olete, seda kauem elate. See ei tähenda, et peaksite toidukordi vahele jätma. Sööge lihtsalt seda, mida keha vajab, ja mitte rohkem. Võtke toitu kui kütuse-, mitte naudinguallikat.

10. b. Õun päevas tõrjub tselluliiti. Õuntes (ja ka porgandis) leiduv pektiin on tähtis fütokemikaal, mis tugevdab organismi immuunsüsteemi ja soodustab mürkainetest vabanemist.

11. c. Kõik vastused on mõneti õiged, ent kõige targem on muuta toiduvalikut: brokoli, lehtsalat ja spinat ning seemned ja pähklid sisaldavad ohtralt kaltsiumi, mis hoiab luud terved.

12. b. Parim on paprika (100 mg), talle järgneb brokoli (72 mg). Soovitatav C-vitamiini päevanorm on 40 mg (apelsin sisaldab 50 mg).

13. b. Uurimisandmeil on vähemalt 76% vähktõve juhtudest seotud patsiendi eluviisiga - toiduvaliku, suitsetamise ja alkoholipruukimisega. Kõige hullema põntsu paneb tervisele suitsetamine: tervelt kolmandik vähijuhtudest on suitsetamise süü.

14. d. Nii A-, C- kui E-vitamiin on antioksüdandid. Nad hävitavad vabu radikaale, mis põhjustavad rakukahjustusi, vananemist, südamehaigust ja vähki.

15. c. Seemnepurskega kaotab mees poole päeva jooksul saadud tsingist. Seepärast peaksid mehed sööma rohkem austreid, värsket ingverit, pekanipähkleid ja lambaliha.

16. b. Õunamahl sisaldab kõige aeglasemalt vallanduvaid suhkruid. Seega on väiksem tõenäosus, et lapsel tekib mahlast energiasööst ja sellele järgnev loidus. Kui võimalik, lahjendage mahlu veega ja vältige neid, millesse on lisatud suhkrut. Kui silt näitab glükoosisisaldust, jätke pakk parem kohe poodi.

17. c. Arstide hinnangul võib iga kümnes naine kannatada polütsüstse munasarja sündroomi all, mille mõjul munasarjad toodavad hormoone valedes proportsioonides. Sündroomil on mitmeid kõrvalnähte, näiteks ülekaalulisus ja korrapäratu menstruatsioon, kuid sagedasim märk on liigne karvakasv.

18. b. Organism põletab kaloreid olenemata sellest, kui vähe te end liigutate. Kui hakata juuksekarva lõhki ajama, tasuks pigem seista, sest tunnine püstiseis kulutab 90 kalorit. Istumisel kulub kaloreid 78, magamisel 72.

19. d. Terviseteadlaste uusim mõttesuund on järgmine: sportida tuleb võimalikult tugevasti ja võimalikult kaua. Parem viis korda nädalas pool tundi korraga kui ülimalt sportlik nädalavahetus.

20. c. Cambridge’i ülikooli meditsiiniteadlaste andmeil vähendab E-vitamiin infarktiohtu 75%. Kõige lihtsam on seda omastada, lisades salatitele päevalilleseemneid ja külmpressitud õli. Ohtralt E-vitamiini sisaldavad ka tuunikala, lõhe ja sardiinid.

Mirror

foto: repro