A

Atso

Mees, kel kõige jämedam. Rusikas, noh. Teenekas raskerokitrummar Marko Atso on Metsatöllus alates 2004. aastast ja esimene mees, kui midagi on vaja orgunnida või sebida.

 

B

Bändisärgid

Nendega on võimalik oma torsot ehtida, kui kudum parasjagu pesus on. Metsatöllul on tehtud bändisärke ja -pusasid palju eri variante, et keegi külmetama ei peaks.

 

C

Come on, lets rock

Ehk siis töllu moodi: tulge peale, hakkame kaljuma. Karvaste ja suleliste rõõmuks on Metsatöll kümne aastaga kaljunud 186 korda. Ja seda ikka emakeeles.

 

D

Draconic

Mees kes mõistab lindude keelt. Lisaks sellele on see 50-kilone mehemürakas korraldanud mitmeid aastaid raskerokifestivali „HardRockLaager”, kus ka Metsatöll korduvalt eputamas on käinud.

 

E

Eesti asi

Vajab ikka ajamist. Metsatöll ajab Eesti asja lauldes ka raja taga selges eesti keeles. Ja väljamaine publik joriseb enamasti hea meelega kaasa, kuigi aru ei saa mõhkugi.

 

F

Folkmuusika

Töllu torupillimees Lauri (bändikaaslaste keskel kutsutakse teda ka nimega Lowry) oskab selle kohta pajatada kuus kuud ühtejutti. Ilma hingetõmbepausita.

 

G

Grom

Bläkk metal. True. Oli Töllul kord võimalus see bänd enda sünnipäevale esinema kutsuda. Tulidki.

 

H

Hundid-hülged

Mõista-mõista, kes need on: laval hundid, kodus hülged. Vastusevariandid: Rabapagan, Varulven, Kuriraivo, Atso. Õlekõrsi pole. On hundinuiad.

 

I

Innaaeg

Umbes nagu jooksuaeg, aga ilma jooksmiseta.

 

J

Jooksuaeg

Umbes nagu innaaeg, aga möödub tohutu jooksuga.

 

K

Kõmmari

Mees, kes mõistab parkimiskontrolöride keelt. Kosmikute bassist Kõmmari on jõudumööda aidanud Metsatöllul Eesti asja ajada.

 

L

Laomees

Amet, millega saab leiba teenida. Markus, kui ta parajasti kitarri saatel publiku poole ei ulu, on laomees.

 

M

Muskulatuursus

Unistada ju võib.

 

N

Nailboard

Omal ajal aitasid kodumaine raskerokiplaadifirma Nailboard Records ja Metsatöll teineteist jalule. Siis kasvasid töllud naelalaua east välja ning siirdusid Spinefarmi selgrookasvandusse.

 

O

Opel – das Auto

Germaani ürgmetsade vahel sigitatud maantehirm, millega laomees Markus sõidab. Bändimees Markus aga tunnistab ainult kõigi mugavustega tuuribussi tagaistet.

 

P

Puine

Ei ole töllude keeles negatiivne väljend. Kui miski on puine, siis ta enamasti ka Metsatöllule sobib. Olgu selleks õllekapp või helikõla.

 

Q

Qld

Puhas.

 

R

Routarid

Metsatöllu road crew (transameeskond), kellel on alati sõber kaasas, kes valmis abikätt ulatama. Jack Daniels. Tugev mees, kes teeb Tuuslarilegi tuule alla.

 

S

Soome saun

Higistame, aga ei pese. Siis püsib testosterooniaur küljes.

 

T

Tõivet

Edasiviiv jõud.

 

U

Urrunurruvutimaa

Lihtsalt lahe sõna. Võib kasutada siis, kui mitte midagi muud öelda ei oska, aga tarvis on endast intelligentne mulje jätta.

 

V

Vinüülplaadid, vuntsid

Mõlemate väärtus ajapikku kasvab.

Metsatöllu albumid „Hiiekoda“, „Terast mis hangund me hinge 10218“ ja „Iivakivi“ on ilmunud ka vinüülidena. Vanaks saades hakkavad nad meeldivalt krabisema.

Vuntsidesse on bändil plaan investeerida tuleval dekaadil.

 

Õ

Õlu

Teeb inimesed ilusaks. Õllejooja vaatevinklist seiratuna. Pärast kaheksandat õlut julges Metsatöll ükskord ka Ingrid Rüütlit sõbrapildile paluda.

 

Ä

Äikepäike

See lugu kuulub tuuribussi kohustusliku repertuaari hulka. „Puhas küte,“ kiidavad töllud ilmalaulu, mille najal ilm ilus seisab.

 

Ö

Öö

Seda sõna saab kasutada alati, kui mõni muu sõna ei taha üle huulte välja veereda, või ka lihtsalt sidesõnana. Samas on öö ilus aeg, siis on pime.

 

Ü

Üüratu

Nagu Metsatöllu isu.

 

X

Xxx

Porri nimi ruunimärkides.

 

Y

On soome keeles ü

Kõik Y-tähte sisaldavad nimed muutuvad seoses sellega Soomes väga naljakateks. Kui Kuriraivo vanemad oleksid omal ajal moekamad olnud ning lapsele nime panes i-tähtede asemel kasutanud y-tähti, kõlaks Kuriraivo nimi soomlaste huulilt praegu “Kurüraüvo”.

 

Z

Zvip

Tähestiku lõpetuseks sobib selline sõna küll.

 

Kümme aastat

Töllude metsik dekaad:

1999 – Bänd tuleb kokku triona 24. veebruaril. Koosseis: Markus Teeäär – kõri ja kuuekeelne, Silver Ratassepp – potid ja pulgad, Andrus Tins – neljakeelne. Esimene kontsert toimub maikuus Ala külas festivalil „Noor Rock 99“. Sügistalvel ilmub ansambli esikalbum „Terast, mis hangund me hinge“.

2000 – Bändiga liitub semu Lauri Õunapuu. Metsatöllu kõlapilti hakkavad rikastama rahvapillid. Sügisel toimub Metsatöllu esimene kontsert võõras metsas Belgias folk-rock festivalil „Sunrock 2000”.

2001 – Lahkub seni nelja keelt mänginud Andrus. Tema asemel hakkab neid sikutama Raivo Piirsalu, kes otsustas pärast mõningaid katsetusi varjata oma kesise pillmänguoskuse ühe lisakeele taha ning hakkas kasutama viiekeelset bassi. Andrus on kahe poja isa, elab Lõuna-Eestis, töötab Tartumaal.

2002 – ilmub singel „Hundi Loomine”. Loole filmitakse reźisöör Liina Paakspuu käe all talvises metsas ka video. Metsatöll pälvib laiemat tähelepanu väljaspool kohalikku raskerokiskeenet.

2003 – Metsatöll võtab osa Põlva folkfestist ja võidab publikupreemia ning eripreemia kunstnik Epp Margnalt. Ühtlasi saab bänd ürituse patrooni Ingrid Rüütliga pilti teha.

2004 – Silver Ratassepp loobub pulkadega pottide tümitamisest, tema asemel hakkab rasket füüsilist tööd tegema Marko Atso. Maikuus annab bänd esimese kontserdi Soomes, Tavastia rokiklubis. Viienda tegevusaasta lõppu tähistab Metsatöll teise stuudioalbumiga „Hiiekoda“. Plaadi esimene, tuhandeeksemplarine tiraaź müüdi läbi nädalaga. Töllumaania hakkab tuure koguma.

2005 – debüütplaadist „Terast, mis hangund me hinge” ilmub uusversioon pealkirjaga „Terast, mis hangund me hinge 10218”. Plaadi esitlusel 11. novembril Rock Cafés jääb klubi ukse taha üle 2000 inimese. Koostöös ansambliga Tsõdsõpujaleelo valmib kauamängiv „Mahtra sõda“.

2006 – Veebruaris toimub Metsatöllu esimene kontsert Raadio Kahe otse-eetris. Juunis mängitakse Rakveres Meeste tantsupeol ja esitatakse Pirita kloostri varemetes koos RAM-iga Veljo Tormise teost „Raua needmine“. Kontserdist ilmub ka CD/DVD. Singel „Sutekskäija“.

2007 – Metsatöll ja RAM kannavad „Raua needmise“ ette Muinas-Eesti vanema Lembitu linnamäel Lõhaveres. Järgneb suvetuur ansambliga Kosmikud.

2008 – Veebruaris annab Metsatöll teise kontserdi Raadio Kahe otse-eetris. Ilmub kolmas stuudioalbum „Iivakivi“. Sügisel sõlmib bänd rahvusvahelise lepingu Soome raskerokiplaadifirmaga Spinefarm Records. Novembris annab bänd kontserdi USA-s Minnesota osariigis raskerokifestivalil „Heathen Crusade Metalfest“.

2009
– Märkamatult ongi kümme tegusat aastat täis tiksunud… Reedel 13. veebruaril pralletavad Metsatöll ja Zetod sel