töötajapoolsel töökohustuste rikkumisel;

töötaja suhtes usalduse kaotamisel.

Töölepingu lõpetamise vormistamisel tuleb kasutada paragrahvis 86 nimetatud töölepingu lõpetamise aluste täpseid formuleeringuid ja teha vastav viide.

Juhul kui tegemist on töölepingu lõpetamisega töötaja mittevastavusega tehtavale tööle, tuleb töötajale töölepingu lõpetamisest kirjalikult ette teatada vähemalt üks kuu. Kui tööandja seda tähtaega ei järgi, on ta kohustatud maksma töötajale hüvitust keskmise päevapalga ulatuses iga tööpäeva eest, mille võrra vähem ette teatati. Samuti lasub sellel alusel töölepingut lõpetades tööandjal kohustus maksta töötajale hüvitust töötaja ühe kuu keskmise palga ulatuses.

Töötaja mittevastavus oma ametikohale on täpsemalt määratletud töölepingu seaduse paragrahvis 101. Nendeks võivad olla näiteks puudulikud teadmised, ebapiisav suhtlemisoskus, mittevastav kvalifikatsioon. Töötaja kutseoskuse vastavust tehtavale tööle hindab tööandja. Hinnata aga saab konkreetsete faktide alusel, millele tuginedes on võimalik tõendada, et töötaja oma tööülesannete täitmisega hakkama ei saanud.

Töölepingu lõpetamine töötajapoolse töökohustuste rikkumise tõttu (§ 86 p. 6 alusel) on võimalik näiteks juhul, kui töötaja pani toime tööd häiriva süüteo või rikkus jämedalt töökohustusi (TLS §103).

Sellel alusel töölepingut lõpetades on tööandja kohustatud järgima distsiplinaarkaristuste määramiseks töötajate distsiplinaarvastutuse seadusega sätestatud korda.

Süüteo eest töölepingut lõpetades ei ole tööandja kohustatud töötajale sellest ette teatama ega hüvitust maksma.

Usalduse kaotuse tõttu võib töölepingut lõpetada juhtudel, mis on loetletud töölepingu seaduse paragrahvis 104. Ka sellel alusel on töölepingut võimalik lõpetada ilma etteteatamiseta ja ilma hüvitust maksmata, kuid ka sel puhul on tööandja kohustatud järgima distsiplinaarkaristuste määramiseks seadusega kehtestatud korda.