Kohviku Maiasmokk kondiitritsehhi juhataja Mihkel Tüür arvab, et kui algajal kokal miski tordi valmistamisel ebaõnnestub, siis on see enamasti just tordipõhi. "Kes enda küpsetamisoskustes kindel pole, ostku biskviit poest," soovitab ta kindla peale välja minna. Teine võimalus on tordipõhjast üldse loobuda.

Ilma taignapõhjata aprikoosi-jogurtitordi valmistamiseks kulub 1 liiter aprikoosijogurtit, 1 pakk metsamarjatarretist, 1 pakk zhelatiini, 1 väike purk aprikoosikompotti ja 1 viilustatud banaan.

Suure kausi põhja pannakse viiludeks lõigatud banaan, sellele valatakse tarretis ja lastakse külmutuskapis tarretuda. Aprikoosid tükeldatakse ja lisatakse jogurtile. Osa kompotivedelikku segatakse 4 tl zhelatiiniga, lastakse umbes pool tundi seista ja kuumutatakse, kuni zhelatiin lahustub. Kallatakse jogurtisegusse hoolikalt vispliga segades. Seejärel valatakse jogurtisegu banaanitarretisele ja asetatakse külmutuskappi. Järgmisel päeval jääb vaid üle lüüa tort kausist tordialusele.

Poest ostetud biskviitpõhjal puuviljatort tuleb eriti ilus, kui see katta torditarretisega. Tordile tihedasse ritta asetatud puuvilju lakitakse zhelatiinilahusesse kastetud pintsliga või kallatakse tarretis puuviljadele lusika servast, alustades tordi keskelt. Tüür soovitab spetsiaalseid torditarretisi: "Neid on poodides nii erimaitselisi, värvilisi kui ka värvituid. Kasutamine on äärmiselt lihtne. Eelteadmisi pole tarviski, sest õpetus on pakikese tagaküljel," juhendab ta.

KOHUPIIMA-PUUVILJATORT

biskviit-tordipõhi

400 g kohupiima

400 g kohupiimapastat

maitse järgi suhkrut

50 g pehmet võid

haput keedist

kompotipuuvilju

1 pakk torditarretist

(kookoshelbeid või mandlilaaste)

Kohupiimapasta ja kohupiim segada, lisada maitse järgi suhkrut ja pehmet võid ning hästi vispliga läbi segada. Biskviitpõhi lõigata kolmeks. Alumine kiht immutada kompotivedelikuga, peale määrida hapukat keedist. Sellele omakorda määrida kohupiimasegu. Teise ja kolmanda kihiga kordub sama protseduur. Tort katta nii pealt kui ka külgedelt kohupiimaga. Tordi külgedele võib riputada kookoshelbeid. Pealt kaunistatakse tort kompotipuuviljadega ja kaetakse torditarretisega. Tort pannakse paariks tunniks külmutuskappi.

Pluss soovitab

KAERAHELBE-JÄÄTISETORT

TAIGEN:

175 g kaerahelbeid

2 spl suhkrut

75 g jahu

1/4 tl küpsetuspulbrit

2 spl siirupit

2 spl piima

125 g pehmet margariini

TÄIDIS:

1 liiter jäätist

Kaunistuseks:

külmutatud marju

Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega kaerahelbed, suhkur, jahu ja küpsetuspulber, lisa siirup, piim ja pehme margariin. Sega korralikult. Kata 20 cm läbimõõduga küpsetusvorm (või kaks ühesuurust vormi) küpsetuspaberiga. Kalla vormi pool taignakogusest ja kata vormi põhi sellega ühtlaselt. Küpseta ahju keskmises osas 10-15 minutit. Aseta jahtuma. Kui taignakettad eelmisel päeval valmis küpsetada, pole emadepäeval tarvis teha muud, kui nende vahele panna jäätist ja tort kaunistada.

VAARIKA-JÄÄTISETORT

75 g pähkleid

225 g külmutatud vaarikaid

1 muna

75 g suhkrut

200 ml jogurtijäätist

Kaunistamiseks:

külmutatud vaarikaid

sidrunmelissi lehti

Hakitud pähklid röstida pannil, pidevalt segades. Hõõruda köögirätiku vahel, kuni koored on lahti. Haki pähklid. Jäta ilusamad vaarikad kaunistuseks, teised püreesta köögikombainis või purusta kahvliga. Klopi muna suhkruga kohevaks vahuks. Lisa jogurtijäätis ja vaarikapüree. Puista pool pähklitest lahtikäivasse koogivormi. Kalla pähklitele jäätisesegu ja puista ülejäänud pähklid kõige peale. Kata vorm fooliumiga ja aseta kolmeks tunniks sügavkülma. Enne serveerimist aseta tort veerandtunniks külmkapi tavalisse osasse. Kaunista tort vaarikate ja melissilehtedega.