Sigrit Harjumaalt

Imetamine iseenesest on suhteliselt energiakulukas tegevus. See võib langetada kehakaalu mõne kilo võrra. 4-5 kg kaalukaotus pole väga kriitiline. Siiski oleks hea teada, millist kaalu peetakse normaalseks. Sa võiksid arvutada oma kehamassi indeksi: BMI = kehakaal (kg) jagada keha pikkuse ruuduga (m). Hea oleks, kui BMI on 23-26.

Arvestada tuleb ka inimese individuaalsust. Sinu elustiil on selline, et juurdevõtmine ongi raske. Nii kohv, sigaretid kui ka närvipinge kiirendavad ainevahetust ning vähendavad söögiisu. Rasvase ja magusaga liialdada ei soovitaks ma isegi alakaalulistele. Parim viis oleks toituda tervislikult ja püüda vähendada pinget igapäevaelus (õige mõtlemine, rahulolu iseenda ja oma lähedastega, tasakaalu säilitamine).

Hommikusöögiks sobivad mitmesugused pudrud. Peale seda (kui harjumus on tugev) võib lubada tassi kohvi ja ühe sigareti. Kui isu pole üldse, leiad apteegist vahendeid selle parandamiseks (nt koirohu tinktuur, ravimteed jm).

Konkreetseid harjutusi, mis otseselt kehakaalu tõstavad, ei ole. Soovitan jõutreeningut kas jõusaalis või body-aeroobikat. Lihastreening parandab kehavorme kõige paremini. Tähtis on saavutada proportsionaalne keha ning treener saab sulle soovitada, milliseid lihasrühmi ja kuidas peaksid treenima. Pealegi kaalub treenitud lihasmass rohkem kui rasvamass. Julgen oletada, et rinnalihased oleksid kohe üks grupp, mis vajaks toonuse tõstmist, sest imetamine jätab neile alati jälje.

Soovitan mitte väga muretseda. On ju kehakaalu tõsta lihtsam, kui kaalu alandada. Paljudki naised tahaksid samasugust probleemi kui sinul.

Kas vesiaeroobika sobib ka lihtsalt hea vormi saavutamiseks või on see enamasti ikkagi liigese- jmt hädade käes vaevlejatele?

Relika Tallinnast

Vesiaeroobika on ala, mis sobib nii tervetele kui ka teatud haigustega inimestele. Alguses kasutati vees võimlemist just terviseprobleemidega (ülekaal, liigesehaigused) inimeste raviks. Ent päris kindlasti sobib see tervele inimesele füüsilise vormi parandamiseks ja hea enesetunde saavutamiseks. Vee vastupanujõu tõttu on vees harjutusi teha tunduvalt raskem kui muidu. Seetõttu on energiakulu küllaltki suur, ehkki seda ei pane higistamise vähesuse tõttu tähele. Vees liigutamine kiirendab ka ainevahetust.

Vesiaeroobika tunde on erineva raskusastmega. Edasijõudnud kasutavad vees hantleid, stepipinke (Eestis veel mitte) ning ka tempo on päris kiire. See peaks andma igati hea koormuse.

Kuidas mõjub kehale jooga? Kas sellel on salendavat toimet?

Kadri Lepik

Jooga on treening kehale vaimse tasakaalu saavutamise kaudu, st eelkõige on tähtis õige mõtlemine, suhtumine, arusaam ning alles siis võib keha treenima hakata. Joogatunnis ei kulutata küll nii palju energiat kui aeroobikatrennis, ent väga hästi areneb painduvus, kehatunnetus, rüht, saavutatakse kogu keha lõdvestus.

Kuna tihti on valed toitumisharjumused kinni meie mõtlemises, saab joogatrennis kõigepealt õpetust sellest, kuidas tervislikult toituda (mistõttu ka kaal püsib normis) ning kuidas oma kehaga hästi läbi saada. Mõni inimene rabeleb aeroobikatunnis ja teeb kulutatu söögiga otsemaid tasa. Jooga aga paneb paika rahuliku suhtumise toidusse ning oskuse end oma kehas hästi tunda.

Olen aastaid käinud korralikult jõusaalis, sest mulle meeldib lihaseline keha. Kahjuks ei tea ma, kas harjutusi on kasulikum teha rohkem seeriaid vähemate arvu kordadega või hoopis vähem seeriaid rohkemate kordadega (kas 3x10 või hoopis 2x15).

Ester Tallinnast

Kuna oled aastaid jõutrenni teinud, on sul märkimisväärseid praktilisi oskusi ning loodetavasti tead juba teooriastki olulisemaid punkte. Kuid võimaluse korral pea siiski nõu jõusaali treeneriga.

Üldiselt soovitatakse naistel treenida väiksemate raskustega, ent korduste arv võib olla suurem. Vahelduseks kasuta ka suuremaid raskusi (seda enam, et sulle meeldib lihaseline keha). Sel juhul tee harjutusi aeglases tempos ning vähem arv kordi. Väiksemate raskustega võib teha vähem seeriaid ja suurendada korduste arvu, sest lihased ei väsi nii kiiresti. Suuremate raskuste puhul tuleks lihaste üleväsimuse vältimiseks piirduda väiksema kordade arvuga, ent seeriaid võib teha rohkem. Oluline on see, et harjutust sooritatakse tehniliselt õigesti.

Tahaksin hakata aeroobikas käima. Kas te võiksite kirjutada, kuidas aeroobika kehale mõjub ning kellele see sobib?

Evelin Liiva

Mõiste aeroobika on tulnud sõnast “aeroobne”, millega tähistatakse hapniku vahendusel organismis toimuvaid energeetilisi protsesse.

Aeroobika mõjub organismile nii:

1. suurenevad painduvus ja lihasjõud;

2. kehaehitus täiustub;

3. tekib nii kehaline kui ka psüühiline lõdvestus;

4. paraneb liigutuste koordinatsioon;

5. areneb rütmitunne;

6. liigutused muutuvad graatsiliseks, elegantseks ja vabaks;

7. kehaline töövõime tõuseb;

8. annab teadmisi spordist ja taastumisest;

9. arendab psühhoregulatsiooni.

Aeroobse treeningu korral kasutatakse energiaallikana just rasvu. Aeroobika tugevdab luid, lihaseid ja liigeseid, parandab verevarustust ning kiirendab soolestiku tööd.

Vastunäidustused aeroobikatreeninguks:

1. ägedas faasis haigused;

2. rasked psüühilised või närvisüsteemi haigused;

3. pahaloomulised kasvajad, südame-vereringehaigused;

4. hingamiselundite haigused (nt astma);

5. maksa-, kõhunäärme-, neeruhaigused;

6. sagedased verejooksud;

7. silmahaigused (nt glaukoom).

Mu sääremarjad ja tallaalused lähevad väga tihti krampi (eriti trennis). Millest võiks see tingitud olla ja mis krampide vastu aitaks?

Annika

Lihasekrampidel võib olla mitmeid põhjuseid. Levinumad neist on:

1. Kaltsiumi- või magneesiumipuudus. Võta vastavaid kompleksvitamiine.

2. Teatud lihaste ülekoormus. Jälgi, et treeningu ülesehitus oleks õige ning lihased saaksid kindlasti lõdvestatud. Samuti pööra tähelepanu jalatsite tervislikkusele, näiteks et sa ei kannaks liiga kõrgete kontsadega kingi. Vajaduse korral kanna võlvituge.

3. Lamppöidsus. Kasuta jalatsites nii risti- kui ka pikivõlvi tugesid ja treeni tallapõhja lihaseid.

foto: Hele-Mai Alamaa