Eelmise aasta septembris otsustasin alustada järjepidevat treenimist kohe hooaja alguses. Ma arvan, et võin olla uhke oma saavutuse üle: olen suutnud end sundida kaks korda nädalas kodust välja minema, ja seda igasuguse ilmaga, kusjuures sõidan jalgrattaga.

Miks ma seda teen? Tänu aeroobikatrennile olen unustanud kunagised pea- ja seljavaevused ning pideva väsimuse. Ma tunnen oma keha paremini kui iial enne, mõistan tema vajadusi, mida üritan ka jõudumööda täita. Tunnen ennast värskena. Ma ei häbene enam oma keha, pigem tunnen uhkust, kui komplimente jagatakse.

Nii nagu paljud teised, suhtusin ka mina aeroobikasse eelarvamusega ja kartsin seal teistele jalgu jääda.

Julgustuseks aeroobika pelgajatele panin kirja mõned näpunäited. Ehk aitavad need mõnel kahtlejal samuti end ületada.

1. Alusta kohe hooaja alguses või esimesest trennist – siis seletatakse kõike vajalikku ja nii saad hiljem hõlpsamini rasketest kombinatsioonidest aru.

2. Püüa käia kõikides trennides, sest ükski üritus ei ole nii ainulaadne, et seda ei saaks muul ajal korraldada. Ära jää kõrvale ka menstruatsiooni ajal (see on küll individuaalne, kuid valdavalt ei ole see takistus). Sinu valud võivad hoopis leevenduda. Igatahes proovi järele, enne kui loobud.

3. Ole kannatlik. Vali õige trenn, mis sobib algajatele. Unusta kodused mured ja mõtle vaid sellele, mida treener ette näitab.

4. Ära sõltu kaaslasest: kui tema ei saa tulla, mine sina ikka. Sa treenid ju enda keha, mitte sõbra oma.

5. Ära lase end segada viletsast ilmast – sa ei ole ju suhkrust, kuigi laulusalm seda väidab.

6. Kui kipud kergesti alla andma, püüa maksta trenni eest ette. Siis vead end kohale kas või sellepärast, et mitte raha kaotada.

7. Ära häbene trennis oma vigu, ole positiivne, kõik ju eksivad. Kui aru ei saa, küsi üle.

8. Võta treenerit kui sõbrannat, mitte kui õpetajat, küsi temalt julgesti kõike, mis segaseks jääb.

9. Ära karda koduseid mõneks õhtuks üksi jätta, nad saavad hakkama ja mõistavad enam ka sinu väärtust, kui tagasi oled. Lisaks teenid komplimente vormis keha kohta.

10. Kui kahtled, kas üldse hakata aeroobikatrennis käima, mine vähemalt paar korda kohale, või veel parem, katseta üks kuu. Siis saad aimu aeroobika olemusest ja oskad teha oma valiku.

11. Kui arvad, et vaatad harjutused trennis üle ja teed kodus ise, siis sa eksid – see nõuab veelgi suuremat enese sundimist kui aeroobika treeneri käe all.”