Nagu iga maa kööki, nii mõjutab ka soomlaste toitumistavasid kliima, sest kasvatada saab ju vaid seda, mis peab vastu suhteliselt karmides ilmastikuoludes.

Soomes nagu Eestiski kasvatatakse palju teravilja, sellest tulenevalt on leib toidulaual tähtsal kohal. Populaarsed on ka õhukesed kuivikleivad, mis on tegelikult pärit Rootsimaalt.

Lihavalik on meiega sarnane: sea-, linnu-, veise-, lamba-, ulukiliha. Liha süüakse soolatult, suitsutatult, keedetult, küpsetatult. Liharoogi valmistades kasutatakse ära ka rupskid, näiteks maksast valmistatakse riisiga vormirooga maksavuokka.

Soomlased tarbivad palju ka piima, jogurtit, juustu, kodujuustu ja võid.

Et Soomet nimetatakse tuhande järve maaks, kuuluvad kalad lahutamatult soomlaste toidulauale. Kalu soolatakse, küpsetatakse, marineeritakse, suitsutatakse ja kuivatatakse.  Palju süüakse lõhet, eriti maitsev on kergelt soolatud lõhe (soomlased nimetavad rooga graavilohi’ks). Põhjamaade delikatessiks nimetatakse ka jõevähki.

Soome köögist kõneldes ei saa mingil juhul kõrvale jätta marju ja puuvilju, millest valmivad maitsvaimad koogid: vaarika-, mustika-, pohla- ja õunakook.

Toitu maitsestatakse suhteliselt tagasihoidlikult, peamiselt tilli, peterselli ja sibulapealsete, sageli köömnetega. Küüslauku soomlased ei armasta.

Soomlaste kalaarmastusest lähtudes pakun mina täna maitsva kalahõrgutise.

Lõhefilee  kartulipüree ja suitsuangerja-tomati-timbaliga.

Vaja läheb:

•• 200g lõhefileed

•• 200 g kartuleid, 1 spl võid

•• vahukoort

•• 1 tomat, 1 sidrun, värsket tilli

•• 50 g suitsuangerjafileed

•• soola, pipart, suhkrut

Valmistamine:

•• Lõhefilee prae pannil mõlemalt poolt ja küpseta ahjus 185 kraadi juures neli-viis minutit.

•• Lõika tomat kuubikuteks ja maitsesta. Suitsuangerjast lõika samuti kuubikud. 

Serveerimine:

•• Aseta tomatikuubikud taldrikule vormiga, et need ei valguks laiali. Tomati peale pane suitsuangerjas. Tõsta kahe lusika vahel vormitud kartulipüree taldrikule. Püreele toeta osaliselt küpsetatud lõhefilee.

Tänases lehes tutvustatud lõhefilee kartulipüree ja suitsuangerja-tomati-timbaliga on Karl Friedrichi restorani menüüs 12.–26. veebruarini.