Hoia ðaðlõkipott jäätisest eraldi

Üheks sagedasemaks Eestis esinevaks soolenakkuseks on salmonelloos. Seda tekitavad salmonellabakterid, mis toidu või pesemata kätega inimese seedetrakti satuvad. Salmonellabaktereid võib leiduda nakatunud munades, munatoitudes, kodulindude-, sea- ja lambalihas. Need haigustekitajad on väga vastupidavad ja elujõulised: neid ei hävita ei marinaad ega sügavkülmutamine.

Salmonella ei talu kuumutamist: kolmveerandtunnise 55kraadise töötlemise või mõnesekundise 100kraadise keetmise tagajärjel ta hävib.

Et salmonelloosi vältida, tuleb eelkõige munad ja liha osta nende tootjate käest, kellel ette näidata vastav veterinaartunnistus. Ostukotis ja külmkapis hoia toores liha ja munad näiteks jäätisest, kookidest, leibadest-saiadest eraldi. Aias liha grillides jälgi hoolega, et toores liha ja selle marinaad ei puutuks kokku külmalt söödavate toiduainetega. Liha tuleb korralikult läbi küpsetada, sest seest pooltooreks jäävates palades ei ole temperatuur tõusnud nii kõrgele, et salmonellat hävitada. Kodus liha suitsutades peab sellest kuuma korralikult läbi laskma, nii et liha seest roosaks ei jääks.

Salmonellasõbralikemateks toitudeks on besee, bubert ja puuviljakookide õhuline biskviidikiht, sest nende puhul ei küüni küpsetustemperatuur bakterit hävitavate kraadideni.

Salmonelloosi sümptomid ilmnevad 5–72 tunni möödudes. Nakatunut vaevab palavik, kõhuvalud, tugev kõhulahtisus, kõhukrambid, oksendamine, nõrkusetunne ja vererõhk võib langeda. Esmaabiks on rohke gaasideta vee ja suhkruta kange tee joomine.

Töötle maapiima

Koduloomad võivad olla kampülobakteri kandjad. Inimese toidulauale satub see kõige sagedamini pastöriseerimata maapiima (aga ka looma- ja broileriliha) kaudu. Kui tugeva kõhulahtisusega kaasneb verekiududega väljaheide, võib kahtlustada kampülobakterioosi. Sel juhul tuleks arstilt abi otsida, et diagnoosi täpsustada, sest õige ravi hoiab ära kaasuvad tüsistused (näiteks tugevad liigesevalud).

Turult ostetud toorpiimast ära kodus ise näiteks jogurtit või toorjuustu valmista. Et piimas seal leiduda võivad haigust tekitavad bakterid hävitada, tuleb piima enne tarvitamist pastöriseerida või sellest keetmist vajavaid toite valmistada. Pastöriseerimiseks lase piimal mõni minut 60–90 kraadi juures kuumeneda.

Keeda vett

Suvilakaevu vesi saada laborisse, et veenduda selle puhtuses. Kahtluse korral keeda joogivesi läbi või kasuta bakterivaba pudelivett. Eriti oluline on seda nõuet täita lõunamaades puhkusel olles. Seal pese ka hambaid ning tee jääkuubikuid bakterivaba veega.

Vees leiduv kolibakter on sagedaseks turisti kõhulahtisuse tekitajaks. Et seda vältida, tuleb reisil olles loobuda kohaliku toidujää tarvitamisest, jääkuubikutest dringi sees, külmlauaroogadest, kergelt töödeldud lihast, kalast ja mereandidest, majoneesist ning valmis kooritud ja tükeldatud viljadest.

Enne soojale maale reisimist oleks mõistlik käia vastaval nõustamisel, sealt saab juhised ka enese aktiivseks immuniseerimiseks.

Turisti kõhulahtisust iseloomustavad oksendamine ja vesine väljaheide. Selle leevendamiseks saab abi ravimitest.

Kuumuta kodukonserve

Õnneks tuleb botulismi ehk närvisüsteemi kahjustushäiretega toidumürgitust aina harvemini ette. Seda haigust põhjustab bakter, mis produtseerib närvimürki botuliini ja kutsub esile halvatusnähte. Bakter võib sattuda kodus valmistatavatesse konservidesse, seal loodud õhukindel keskkond soodustab haigustekitaja vohamist. Et nakatumist vältida, tuleb kodukonservid enne tarvitamist läbi kuumutada.

Haigusnähud (oksendamine, seedehäired, suukuivus, pearinglus, kõne-, hingamis- või nägemishäired) algavad 12–36 tundi pärast nakatumist. Mürgituse saanule tuleb viivitamatult arstiabi anda – talle süstitakse antitoksiine.

Kala küpseks

Mageveekalad (latikas, haug, siig, koha jt) võivad endas kanda laiussimune. Toorest ja pooltoorest kalatoidust, soolakalast või kalamarjast inimese seedetrakti sattudes areneb sellest sooleparasiit ning kujuneb välja laiusstõbi. Seda haigust iseloomustavad kõhuvalud, -puhitus, isutus, vahelduvalt esinev kõhukinnisus ja -lahtisus, väljaheites võib näha lintjaid tükikesi. Parasiidikahtlust äratavad tükikesed või väljaheiteproov tuleb laborisse uuringutele toimetada, vajaliku ravi määrab arst. Laiusstõve vältimiseks peab mageveekalad korralikult läbi küpsetama või keetma. Ka nende mari tuleb enne söömist läbi küpsetada, sest soolamine sooleparasiidi mune ei hävita.

Solgetõve põhjustajaks on solkmemunad, mis satuvad pinnasesse roojaga ja süüakse sisse pesemata köögiviljadega.

Solgetõve ärahoidmiseks pese aiasaadusi enne söömist hoolikalt.

Soolenakkuse vältimiseks

• Pese marjad, puu- ja köögiviljad enne söömist hoolikalt puhtaks.

•Keeda joogivett või joo bakterivaba pudelivett.

•Hoia toores liha ja munad kuumutamist mitte vajavatest toiduainetest eraldi.

•Pese pärast toore liha ja munadega toimetamist käed seebiga puhtaks.

•Ära pista muna- või lihatoitude valmistamise ajal näppe suhu.

•Küpseta liha-, muna- ja kalatoit korralikult läbi.

•Kuumuta kodukonserve enne nende söömist.

•Pastöriseeri maapiima või valmista sellest kuumutamist nõudvaid piimatoite.

•Seedehäirete korral ära tee teistele süüa.

•Kahtluse korral konsulteeri arstiga.

Pille Kannelmäe, proviisor:

Seedetraktiga seotud ebameeldivuste ravimiseks soovitan enne reisi läbi astuda apteegist ja osta kaasa mõned ravimid.

Kõhulahtisuse korral soovitan Imodium kapsleid. Imodium muudab väljaheite tahkemaks ja roojamise harvemaks. Kuigi Imodium toimib kõhulahtisuse vastu, ei ravi ta selle põhjust. Kui äge kõhulahtisus ei ole 48 tunni jooksul taandunud, tuleb pöörduda arsti poole.

Kuna kõhulahtisuse korral kaotab organism palju vett, tuleks kaotatud vedeliku asendamiseks kindlasti palju juua. Lastega reisides tuleks arvestada, et alla viieaastastele Imodiumi anda ei tohi. Küll aga sobib neile kasutamiseks Smecta pulber, mis lahustatakse vees või segatakse toiduga. Loomulikult sobib Smecta ka täiskasvanutele ja mõjub efektiivselt seedetrakti, mao ja kaksteistsõrmiksoole sümptomaatiliste valude korral.

Ebameeldiv kaaslane reisil on kindlasti meteorism ehk kõhupuhitus. Gaaside teke ja kogunemine seedetraktis tekitab seedetrakti venituse, valu ning surve- ja täistunde ülakõhus. Seedetraktist tagasi imenduvate toksiliste ainete toimel tekib peavalu ja halb enesetunne. Selle häda korral saab abi Espumisan kapslitest. Ravim ei tekita kõrvaltoimeid ja on hästi talutav. Lastele on olemas Espumisan L emulsioon.

Sooletalitlushäirete ennetamiseks ja kogu reisi ajal kasutamiseks soovitan Linex kapsleid. Linex taastab ja reguleerib soole mikrofloora füsioloogilist tasakaalu ja sisaldab kolme soole mikrofloora koostises olevat elujõulist piimhappe bakterit. Ravim on hästi talutav ja sobib nii lastele kui täiskasvanutele.Eksootilisematesse kohtadesse reisijatel soovitan pöörduda spetsiaalsetesse nakkushaiguste ennetamisega tegelevatesse kabinettidesse või oma perearsti poole.

Marika Jürgenson

foto: Priit Palomets