Urmas Alender hukkus 28. septembri tormiööl 1994 koos parvlaevaga Estonia. Et isa haud Metsakalmistul on vaid sümboolne, suhtleb Yoko Urmasega omamoodi - lauldud laulude ja laulutekstide kaudu.

Neljapäeval esitletakse ja jõuavad müügile kuuga valminud kogumik Ruja viiest laserplaadist "Need ei vaata tagasi...", Peeter Sauteri raamat Rujast ja videokassett "Rujavisioon".

Pole isa laulu, mille sõnu tütar ei tea

Ruja uus album teeb Yoko mõtlikuks. "Võib-olla pole õige, et midagi Rujaga seonduvat ilma isata tehakse? Oli ju tema Ruja vaim ja hing. Samas tean, et tegelikult oleks isa sellest meelitatud. Oli ju Ruja tema elutöö. Nüüd tunnen, et kui varem seisis ta minu eest, siis nüüd on minu kord tema eest seista," räägib Yoko.

Et Yoko on oma isa pärija, hakkab ka plaatide, videokasseti ja raamatu müügist tulev kasumiosa tema tasku jooksma. Yoko ei eputa ning tunnistab, et raha on tal tõepoolest vaja. Ülikooli kõrvalt ta tööl käia ei jõua.

"Tean, et isa annaks selle raha mulle," on Yoko veendunud ja lisab, et ega ta autorikaitse juriidilise poolega suurt kursis ole. "Samas pole mul põhjust ega õigustki rahast ka loobuda. Olen omamoodi elanud selle Ruja sees."

Enda ja isa läbisaamise kohta ütleb pruunisilmne Yoko lühidalt: "Meil oli kuidagi eriline suhe. Isa ei tõuganud mind kunagi eemale, ja pole tema laulu, mille sõnu ma ei teaks."

Jättis luuletamise ja laulmise

Hallis kampsunis Yoko räägib vabalt rootsi, inglise ja saksa keelt. Eesti keel on samuti aktsendita. Kümme Rootsis elatud aastat on teinud temast maailmakodaniku. Ta ei spekuleeri teemal, kas jääbki Eestisse.

Kell näitab hilist lõunatundi, ent Yoko pole veel hommikukohviks mahti saanud. Ütleb, et kogu aeg on kiire. Suvel enda sõnul lõplikult Rootsist Eestisse tagasi kolinud Yoko õpib kunstiülikoolis arhitektuuri ja teeb oma kesklinnakorteris remonti koos elukaaslase Indrekuga.

Yoko tunnistab, et tal on palju unistusi. Lavakunstikateedri lõpetanud Urmas Alenderi näitlejasoon on ka temale teatriga seonduvaid mõtteid andnud.

"Aga see oli ammu," naerab ta oma kunagisele unistusele saada näitlejaks. Enam ta ei luuleta ega laula - kuigi tegi lapsepõlves mõlemat.

Pärast isa hukkumist tundis Yoko, et kaotas sõbra.

"Isa oli see, kellega ma muresid jagasin. Nüüd püüan isaga kontakti leida läbi laulude."

Isaga sarnane maailmavaade

"Meil on üsa sarnane maailmavaade," räägib ta.

Yoko on läbi lapanud isa kirjutatud telliskivipaksuse Ruja päeviku. Kuupäevalise täpsusega on sinna talletatud kõik ansambli tegemised. "Emotsioone on seal vähe. Aga vahel on isa lisanud midagi iseloomulikku."

Aeg-ajalt tunneb ta hirmu. Et isa selgeltnägija kombel oma surma veega seostas. "See veesuhe oli tal tõepoolest. Ta oli suur kalamees ja armastas ujuda," räägib Yoko.

"Isa oli väga vastandlik inimene. Kerge temaga suhelda polnud. Ometi oli ta selline jalad maas ja lihtne tüüp. Sain temalt palju armastust. Kui mul oli mure, oli ta minu jaoks alati olemas. Kindlasti polnud ta ideaalisa. Aga kas selliseid üldse ongi? "

Viimane kohtumine oli juhuslik

Viimast korda nägi Yoko oma isa kaks päeva enne laevahukku Stockholmis. 14aastane Yoko sõitis bussipeatuses seisnud isast jalgrattaga mööda.

"Sõitsin seal ja nägin teda juhuslikult. Vahetasime paar sõna ja lahkusime. Olen mõelnud, et see kohtumine oleks võinud ka väga hästi ära jääda. Aga millegipärast me pidime kohtuma," arvab Yoko.


Need ei vaata tagasi

CD-PLAADID mahutavad 110 lugu, millest osa jõuab avalikkuse ette esimest korda: "Parandamatud" - Ruja esimesed sammud "Üle müüri" - Ruja seitsmekümndate keskpaigast aastani 1980 "Pop-Ruja" - kaheksakümnendate algus "Sildade põletaja" - kaheksakümnendate lõpp "Tundmatu Ruja" - seni kuulmata lood VIDEO: "Rujavisioon" sisaldab ansambli esinemiste filmi- ja videomaterjali. Komplekti hind jääb esialgsete arvestuste kohaselt 500 krooni piiresse. RUJA LÄBI AEGADE: Urmas Alender, Rein Rannap, Paul Mägi, Jaanus Nõgisto, Margus Kappel, Tiit Haagma, Priit Kuulberg, Andrus Vaht, Jaan Karp, Ivo Varts, Igor Garðnek, Indrek Patte, Siiri Sisask. VARASEMAD PLAADID: Singel "Ruja" 1979; LP "Ruja" Tallinn, 1981; LP "Kivi veereb" Tallinn, 1987; LP "Las jääda kõik" 1989; CD "Must lind" Tallinn, 1994.

Kirsti VAINKÜLA