Õliseemnekõrvitsa viljad on mõnusalt keskmise suuruse ja tugeva koorega. Tumeoranzh viljaliha sobib hästi salatiks (keetes ei lagune). Tumerohelistel kestata seemnetel on kerge pähklimaitse. Hästi maitsevad need pärast kuivatamist ja röstimist, samuti võib neid lisada kookidele ja saiadele.

Spargelkapsas ehk brokoli sarnaneb välimuselt lillkapsaga, kuid valmib viimasest varem ning sisaldab enam vitamiine, valke ja süsivesikuid, olles seega hästi toitev ja tervislik. Hübriidsort ‘Marathon’ on saagikas ja vastupidav ebasoodsatele kasvutingimustele. Rohelised pead on tihedad, kompaktsed ja ühtlase suurusega. Maitse väga hea. Kasvuaeg 65–70 päeva istutusest.

Lehtkapsa põnevad sordid rõõmustavad dekoratiivköögiviljade sõpru. Sordid ‘Nero di Toscana precocce’ ja ‘Tuscany’ kasvavad umbes 60 cm kõrguseks, uhkeldavad hallikasroheliste kitsaste lehtedega ja meenutavad väga palmi. Ega asjata kutsuta neid ”palmkapsasteks”. Üle mitme aasta on jälle müügil säravalt kaunis, tugevalt kähardunud lehtedega punase lehtkapsa Eestis kasvatatud seeme, samuti on saadaval inglise hübriidsort ‘Carna Red’. Lehtkapsaid võib kasvatada ka lillepotis või aiavaasis, eriti kenaks muutuvad nad pärast esimesi kergeid öökülmi.

Käsnkõrvitsa (Luffa cylindrica) seemne müügiletulek on hea uudis lilleseadjatele ja looduslähedase eluviisi austajaile. Seeme külvatakse potti märtsis-aprillis. Dekoratiivsete kollaste õitega taim ronib kasvuhoones kuni 2 m kõrgusele ning moodustab hulgaliselt kuni 50 cm pikkusi vilju. Viljad koristatakse kasvuaja lõpul ning pannakse sooja ja kuiva kohta hoiule. Kui koor on krimpsu tõmbunud, pannakse käsnkõrvits likku ning pestakse seejärel viljalihast ja seemnetest puhtaks. Nii saab omapärase pesunuustiku või lilleseade-elemendi.

(AS Eesti Sordiseeme)

Tomat ‘Rondello’ saab küpseks väga vara. Ta on üsna vähenõudlik, aga samas saagikas. Viljad on meeldiva välimusega: kõvad, ümmargused ja hästi punased. ‘Wirantos’ paistab silma suurepärase kohanemisvõimega ja sobib eriti hästi varakult istutamiseks vähese päikesega paikades, nagu näiteks Eesti. Sordi ‘Romatos’ võib külvata hiljem, sest taim on üsna jõulise kasvuga. Kõrvalharud tuleb eemaldada varakult. Viljad kogukamad (120 g), soodsates tingimustes võib sort olla vägagi saagikas.

Paprika ‘Delegado’ peaks õnnestuma kõigil kasvatajail, eriti sobib sort aga algajatele, sest annab hea saagi vähegi sobivates tingimustes. Ei kasva kõrgeks. Viljad on kandilise kujuga, neid võib korjata roheliste või punastena. Vastupidav tubaka mosaiikviirusele. Sordi ‘Goldflame’ kollased viljad on perfektselt kandilised. Valmib varakult, viljad hea säilivusega.

(OÜ Vestini)

Paprika ‘Gypsy’ viljad on valmis juba 60 päeva pärast istutamist. Võib kasvatada ka avamaal, kui koht on hästi tuulevaikne ja soe. Taim jääb 70 cm–1 m kõrguseks kompaktseks puhmaks. Kolmetahulised viljad on koonusekujulised ja tömbi otsaga. Olenevalt küpsusastmest on viljad kollased, oran?id või punased, maitse kergelt vürtsikas. Saagikas ja vähenõudlik.

[[3]]

Tomat ‘Astona’ on piiramatu kasvuga lihatomat. Kergelt lapikud viljad on väga suured (180–200 g), ilusa värvi ja hea sisestruktuuriga. Taimed tugeva kasvuga, taluvad ka viletsaid tingimusi ja madalat temperatuuri. Varajane. Viljakobaraid kärpides saab suuremad viljad, mis valmivad üheaegselt.

Tomat ‘Marfa’ on jõuliste taimedega piiramatu kasvuga sort. Hästiarenenud juurestiku tõttu juurdub kiiresti ja talub madalamaid temperatuure ka viljade moodustamise ajal. Ilusad ümmargused viljad kaaluvad 130–150 g. Neil on hea maitse ja sisestruktuur, säilivad väga hästi. Sobib ühtviisi nii klaas- kui kilemajja. Resistentne paljude haiguste suhtes.

Lühiviljalisel kurgil ‘Carine’ on sileda koorega pikad ja saledad helerohelised viljad. Sisu hästi tihe, seemnekoda väike. Rammusal mullal kasvatab palju vilju. Saagikas just kandeperioodi esimesel poolel, kui taimehaigusi on veel vähe ning hind turul kõrge. Marineerimisel jäävad viljad krõmpsuks.

Lühiviljaline kurk ‘Mathilde’ on iseviljuv varajane sort. Tumerohelised viljad on näsalise koore ja hea sisestruktuuriga. Taimed tugevad ja avatud kujuga. Väga saagikas. Saab kasvatada nii avamaal, kasvuhoones kui kiletunnelis. Avamaal jahukaste teda ei kahjusta. Järjest populaarsem soolamissort.

Poolpikk salatikurk ‘Karim’ on eriti varajane iseviljuv sort. Tumerohelised viljad on sileda koorega ja õrnalt ribilised. Pikkuse ja laiuse suhe 4:1. Taimed suurte lehtedega. Haiguskindel jahukaste ja ebajahukaste suhtes.

(OÜ Selteret)