Moedisaineri ja illustraatori Kätlin Kaljuvee värskelt välja antud 12 moejoonistusest koosnev seinakalender ja Liisa Kruusmäe vanapaberile trükitud graafiliste joonistustega kalender oleksid kindlasti stiilsed disainielemendid igas ruumis.

Kunstnikud Navitrolla ja Epp Maria Kokamägi on taas välja tulnud kvaliteetsete seinakalendritega, mis on Rahva Raamatu koduleheküljel koostatud pingereas kümne populaarseima kalendri seas.

Ka Eduard Wiiralti graafikajoonistustest kokku pandud lauakalender leiab poes uudistajate tähelepanu.

Erootilist esteetikat hindavaile inimestele teeb tõenäoliselt rõõmu šoti päritolu maalikunstniku Jack Vettriano 11 maalist koosnev praktiline seinakaunistus.

Fotokalendrid

Tore on tõdeda, et tänu MTÜ-le Fenno-Ugria Asutus jõuab laiema publiku ette valik kunstiakadeemia soome-ugri rahvaste kultuuri uurimisreisidel tehtud parematest fotodest. Soome-ugri rahvaste traditsioonilisi tähtpäevi, rahvakultuuri ja keskkonda tutvustavas hõimukalendris on esindatud setud, mokšad, neenetsid, komid, vepslased, karjalased, marid, eestlased, vadjalased, handid, ungarlased ja saamid. Nii eesti- kui ka ingliskeelse kalendri esi- ja tagakaanel on fotod ižmakomide lud’i pidustustest Komis Gami külas ning tundramaastikest Neenetsi autonoomses ringkonnas. Tagakaane välisküljel on uurali rahvaste levikukaart ja siseküljel 2012. aasta tabelkalender.

Fotokalendrite seast võib leida midagi igal teemal: muusika, filmiklassika, huumor, loodus- ja loomapildid jne. Silmajäävamatest võiks ära märkida ajakirjas New Yorker ilmunud koomiksite ja karikatuuridega seinakalendrid koerte, kasside, isade, emade jm teemadel.

Eestimaa looduse nautlejatele võiks aga soovitada loodusfotograafide tööde kogumikest kalendreid, sealhulgas kindlasti tunnustatud loodusfotograafi Ingmar Muusikuse looma-linnukalendrit.

Loovust arendavad kalendrid

Eriliselt tore ja loominguliselt arendav näib olevat Urmas Nemvaltsi „Väikeste meeste kalender-värvivihik”, kus iga kuud esindab mõne mootorsõiduki värviline paraadpilt. Sama lehekülje tagumisele poolele on valgele põhjale trükitud vaid sõiduki kontuurid, ent loomulikult koos värvilahendust meelde tuletava minipildiga allservas.

Kalendrisari „Mix Your Pix” koosneb pildipaaridega kalendritest teemal „Mustrid”, „Fotograafia”, „Paarid” ja „Tee ise!”. Kalendrite eripära seisneb võimaluses luua ise kombinatsioone ühe kuu kõrvuti asetsevatest piltidest. Näiteks teismelistele mõeldud kalendris saavad noored riietus- ja soengustiilide poolest erinevate poiste ja tüdrukute fotosid kombineerides näha, kes kellega kõige paremini sobib. Sellise ülesehitusega fotograafia- ja mustriteemalised kalendrid arendavad hästi kompositsioonitunnetust ja värvitaju.

Sari „Tee ise!” on isetegijatele mõeldud kalendripõhi, mis on ju suurepärane kingiidee. Kuldse või hõbedase paspartuuga ümbritsetud mustad või valged tühjad pinnad saab ise kujundada, kasutades selleks fotosid, väljalõikeid või kunstitarbeid.

Rahvakalendrid

Kodumaise temaatikaga ja lapsepõlvest tuttavate piltidega kalendrid on saanud ostjate seas eriti sooja vastuvõtu osaliseks. „Edgar Valteri kalender 2011” tekitab juba kaugelt vaadates hella äratundmisrõõmu ning kunstnik Valdek Alberi nüüdisaegsete illustratsioonide ja A. Itskoki värssidega „Naerikalender” tuletab meelde lapsepõlves korduvalt kuuldud muinasjutu ja tutvustab linnast maale kolinud Naeri perekonna tegemisi läbi aasta.

Tore on ka kogu pere meelespeana toimiv „Meie pere kalender 2011”, kuhu kõik pereliikmed saavad ühiselt kirja panna ees ootavad tähtpäevad, ekskursioonid, teatrikülastused, trenniajad ja kus näiteks plaanida üksteist arvestades pereüritusi.

Aktuaalsuselt on esirinnas astroloog Edda Pauksoni „Rahvakalender 2011” ja Mart Sanderi vanalinnavaadetega seinakalender „Tallinn Mart Sanderi maalidel 2011”.