Vahter põhjendab enda ja Tarumi lahkumist sooviga firma arengus rohkem kaasa rääkida ja ettevõtte omanikeringi astuda, mida Uue Maa senised osanikud kuigi tõsiselt ei võtnud.

Jäi võimalus kas osta endises töökohas osalus või luua oma ettevõte. Kuna Uues Maas pakutud osaluse hind oli nende arvates liiga kõrge, otsustati viimase variandi kasuks.

“Mul ei olnud mõtet hakata välja ostma lisaväärtust, mis ma ise firma jaoks olen,” põhjendas lahkumist kuue aastaga tavalise hindaja positsioonilt Uus Maa Kinnisvarakonsultantide tegevdirektoriks tõusnud Vahter.

Vahteri ja Tarumiga lõi kampa Pro Kapital Eesti endine müügijuht ja juhatuse liige Endo Tõnuver. Osalus kinnisvaravahendust, -hindamist ja -haldamist pakkuvas 1Partneris jaotub kolme mehe vahel võrdselt.

Uue Maa osanike Urmas Lauri ja Ville Jehe sõnul oli tegemist loomuliku lahkuminekuga.

“Me nägime, et nende tulevikunägemused ja väärtushinnangud olid meie omadest erinevad,” rääkis Jehe. “Et nad oma firma lõid, ei ole üllatus. Nad on nii tegusad inimesed, varem või hiljem oleks see niikuinii juhtunud.”

Vahteri sõnul aga üritati lahkumist igati tagasi hoida ja tehti selle nimel päris korralikke pakkumisi. “Kokku viis inimest ei tule ära niisama. Ebastabiilne siseolukord on üks märksõna,” lisas Vahter.

Jehe sõnul lõi lahkumine hea võimaluse teiste töötajate ametikõrgenduseks ja positsioonide täitmisega probleeme polnud.

Kas Uus Maa töötajate lahkumisest ka kahju kandis, on teise osaniku Lauri sõnul veel vara öelda. “Seda võib küsida pooleteise aasta pärast. Praegu ei näe ma mingit auku,” ütles Laur.

Ehkki Vahteri sissetulekud on võrreldes palgatöötaja ajaga langenud pea olematuks, hindab ta oma ettevõttega kaasnevat suuremat otsustamisõigust ja arenguvõimalusi.

“Oleme olnud oma stsenaariumides pessimistlikud. Täna võib öelda, et on läinud paremini, kui lootsime,” ütles Vahter.

Firma käivitamiseks tehtud poolteise aasta eelarve ulatub ligikaudu kahe miljoni kroonini ja on tehtud arvestusega, et ettevõtet ei ähvardaks pankrot, kui tehingutasusid veel firma arvele ei laeku.