Paarisuhtes on vägivalla tekitajaks armastatud inimene

Oma üleelamiste ja vigastuste peitmine kuulub vägivalla salgamise ja mehe kaitsmise juurde ning naise jaoks on vägivaldsest suhtest välja tulemine ääretult raske. Paarisuhtevägivald on keeruline ja vastuoluline vägivalla liik, sest vägivalla tekitaja on inimene, keda armastatakse ja kellele loodetakse. Naine jääb uskuma unelmaid ja vägivaldselt käituva mehe võimet ennast muuta. Pärast vaimse või füüsilise vägivalla kasutamist järgneb periood, kus mees kahetseb tehtut ja lubab end parandada. Naine kogeb ebamäärast abitust ja süüd, oskamata kogu looga midagi peale hakata. Mõned naised tajuvad olukorra ohtlikkust alles siis, kui mees hakkab ka lapsi vägivaldselt kohtlema.

Tugigrupis on pika vägivallakogemusega naised

2003. aasta sügisel loodi Eesti Sotsiaalprogrammide Keskuse koolituse tulemusel esimesed vägivalla all kannatavate naiste tugigrupid Tallinnas, Tartus ja Narvas. Käesoleva aasta sügiseks on naiste tugigruppide võrgustik arendatud üle-eestiliseks (kokku kümme gruppi). Et meie keskus peab oluliseks perevägivalla probleemile terviklike lahenduste otsimist, siis oleme sel sügisel alustanud ka vägivaldsete meeste tugisüsteemi välja arendamise koolitust. Esimene piloot-tugigrupp meestele avatakse 2005. aasta alguses. Järgmise aasta plaanid näevad ette vägivalda pealt näinud laste paralleelse tugigruppide võr-gustiku loomise.

Tugigruppi jõuavad enamasti naised, kellel on väga pikk vägivallakogemus (rohkem kui viis aastat) ning vajavad vägivallast väljatulekuks teiste toetust. Naistele pakutakse võimalust saada vastuseid juriidilistele, meditsiinilistele, sotsiaalteenuseid ja -toetusi puudutavatele küsimustele. Tugigrupp aitab taastada naise eneseväärikust ja julgust hakkama saada ning pakub võimalust kuulda teiste naiste lugusid, et seeläbi leida jõudu muutumiseks. Tugigrupi kõige olulisem tähendus on naiste üksteisemõistmisel, tagasisidel, toetusel ja nõuannetel.

Tugigruppe peetakse üheks tõhusamaks vahendiks vägivallast väljatulekuks ja need on vajalikud, et katkestada vägivalla jätkumist põlvkonnalt-põlvkonnale ning pakkuda kõigile pereliikmetele võimalust alustada elu ilma vägivallata.

Katri Tammekand

Velda Veia

Eesti Sotsiaalprogrammide Keskus