Tegelikkuses tellitakse võimsad masinad koju siis, kui vaibale on sattunud mõni kangekaelne plekk, näiteks on sellele kallatud kohvi. Tavaliselt on seda mitmesuguste vahenditega juba eemaldada püütud, kuid tulutult. Pole harvad ka juhused, kus inetu laik seisab vaibal mitu aastat. "Siis on tõesti vähe lootust, et pleki vaibast veel kätte saab," hoiatab Vilippus.

Vaibapuhastuseks mõeldud vahtu soovitab Vilippus kasutada väga harva ja üksnes väikestel põrandakatetel. Üleni vaibaga kaetud käidavates ruumides tasuks tema arvates isetegevust vältida, sest tulemus jääb laiguline. Pealegi hõõrutakse puhastusvaht koos mustusega sügavale vaiba sisse. Esialgne efekt on ainult näiline.

"Loogika ütleb, et määrdunud vaipa tuleb vahuga puhastada sagedamini, tegelikkus tõestab vastupidist. Perenaine märkab üllatuseks, et vahendi kasutamise järel hakkab põrandakate erilise hooga mustaks minema." Vilippuse sõnul on vaiba märjast töötlemisest kasu üksnes siis, kui töö ei seisne lihtsalt mustuse laialihõõrumises.

Virtinis kasutatakse tööstuslikku vaibapuhastusmasinat Rainbow, mis juba võimsa jõuga tolmu imedes näitab erinevust koduste riistapuudega. Seejärel pestakse põrandakatet spetsiaalse vahendiga: porine vesi eemaldatakse ja kõige lõpuks loputab masin vaiba üle. Just loputamisvõimalust peab Vilippus põhjuseks, miks koduste võtetega kunagi sama head tulemust ei saa: "Kui pesuvesi imbub vaipa, läheb see üha mustemaks, mitte puhtamaks." Kui loputusvesi on must, siis pestakse vaip uuesti. Vilippuse sõnul mõjub põrandakattele paremini, kui märjaks saanud vaip kohe uuesti pesta. Sagedase niisutamise mõjul hakkab vaip kiiresti kuluma.

Inimene, kes vaibapuhastaja välja kutsub, peaks töömehe visiidile arvestama tunni kuni kolm, sõltuvalt vaiba mustusastmest. Lisaks peab põrandakattel laskma 12 tundi, ideaalsel juhul 24 tundi kuivada. Mitmest puhastusfirmast öeldi, et asutuses tasub vaipa põhjalikumalt küürida iga kolme kuu tagant, kodus piisab, kui seda teha kaks korda aastas.

Tuleb siiski märkida, et igale põrandakattele märgpesu ei sobi. Võimas masin võib liiga teha villasele või käsitsi telgedel kootud vaibale. Esiteks liigub see paigalt. Teiseks pole võimalik ennustada, kas põrandakate tõmbub märja töötlemise mõjul kokku või muudab värvi. Väheoluline pole seegi, milline on vaibaalune põrand: parkett ju märjaks saamist ei kannata. Väiksemate vaipade puhastamine tuleb kindlasti odavam, kui need viia ise puhastusse.

Väikese vaiba värskendamiseks

Vanish, valmistatud Poolas, 400ml – 28 krooni.

Tekitab vahu, mis tungib kanga kiududesse ja eemaldab pleki. Sisaldab unikaalset polümeeri, mis lahustab mustuse ja hoiab vaiba puhtana.

Yplon, valmistatud Belgias, 750 ml – 20 krooni.

Vahend lahustatakse veega, vahustatakse ja kantakse vaibale. Mõni tund hiljem puhastatakse vaip tolmuimejaga.

600 ml aerosool – 31 krooni.

Pihustada vaibale, lasta tund aega mõjuda, vaip puhastada tolmuimejaga.

Eres, valmistatud Belgias, 500 ml – 46 krooni.

Kasutatakse raskesti eemaldatavate plekkide jaoks enne vaiba üldist puhastust. Vahendit pihustatakse plekile, määrdunud kohta hõõrutakse niiske lapi või shvammiga.

Vaibapuhastusvahend, valmistaja AS Viimsi Kemix, 700 ml – 17 krooni.

Vaiba määrdunud pinda hõõrutakse vahendis niisutatud käsnaga. Võib kasutada ka plekieemaldajana.