Kõige lihtsam, mida me kõik pidevalt teeme, on vaiba puhastamine tolmuimejaga. Kahjuks tõmbab tolmuimeja ära vaid pindmise prahi ja tolmu, jättes suurema osa mustusest vaibasse.

Teepuru ja vahud, millega põrandakatteid tavaliselt puhastatakse, eemaldavad samuti vaid umbes 10% pealmisest mustusest. Kõige kindlam viis vaip puhtaks saada, on seda pesta, kui alusmaterjal pesemist kannatab. Kahjuks pole vaipadel tavaliselt hooldusjuhendit kaasas ega ole ka aluskihil märget, kas seda pesta võib. Uue vaiba ostmisel tuleks seega kauplusest täpselt järele küsida, mida sellega ette võtta võib ja mida mitte. Kui te seda täpselt ei tea, on kõige õigem vaip keemilisse puhastusse viia.

Villast vaipa võib loomulikult pesta. Võib ka puuvillast kaltsuvaipa, ainult siis peab kindel olema, et mõni kaltsuriba liialt värvi ei anna. Pesemiseks pannakse vaip ööpäevaks külma vette ligunema, pesuvahendit ei lisata. Väiksemaid võib pesta masinas, suurem tuleks õues või saunas alusele panna ja vaibashampooni abiks võttes puhtaks küürida. Aga sedagi tööd on targem lasta teha professionaalsel pesijal.

Kui vaip on pestud ja mööbel tuleb paigale panna enne kuivamist, pange mööblijalgade alla fooliumitükid, et vaibale jälgi ei jääks.

Vaipa saab värskendada ka üsna odavalt ja keskkonda kahjustamata, kui puistate sellele kuiva söögisoodat. Laske soodal umbes 15 minutit seista ja puhastage siis tolmuimejaga. Põrandariie muutub tunduvalt puhtamaks ja ka kahjurid on sellest hävinenud. Vaibasse kipuvad nimelt sigima vaibamardikad, mille olemasolust annavad märku vastsete kestad. Päris lahti on sellest mardikast väga raske saada. Aitab booraks, mida tuleb puistata vaiba äärtele ja enne mahapanekut ka selle alla.

Kui panete vaiba suveks panipaika, siis pange sellele enne selle kokkurullimist mingit koitõrjevahendit. Koi sööb nii villast kui ka sünteetikat. Eriti meeldivad koile pesemata ja plekkidega vaibad, seepärast tuleks plekid alati eemaldada.

Paksud mantlid, karvamütsid, käpikud ja villased sallid on suvel ülearused ja seepärast tuleks need suveks eest ära panna. Et me oma rõivad sügisel tervelt eest leiaksime, selleks annab soovitusi Pärnu Kodumajanduskooli direktor Eeva Talts.

Iga ese, mis hoiule pannakse, tuleb enne puhtaks pesta, nii on see sügisel kohe kasutamiseks valmis. Pealegi ei või unustada, et kahjurid, eriti koid, armastavad just higilõhnalisi ja plekilisi esemeid.

Kui olete dzhemprid, käpikud ja sallid puhtaks pesnud, plekid eemaldanud, neid aurutanud või pressinud, laske neil korralikult taheneda. Pärast seda pange esemed kilekottidesse koos koitõrjevahenditega. Looduslikest vahenditest peletavad koisid tsitruseliste koored (hallitamise vältimiseks peavad need olema kuivatatud) ja nelgiterad, samuti lavendel.

Kilekotid on mõistlik kinni "keevitada". Selleks pange kotisuu küljed vastamisi, katke paberiga ja triikige üle. Nüüd võib need kotid ka pimedasse sahtlisse pista.

Villased mantlid ja jakid tuleks aga võimaluse korral õhurikkasse aknaga hoiuruumi panna, sest värske õhk ja valgus on koidele üsna vastumeelsed. Kui sellist ruumi ei ole, peaks kappi panema kindlasti koisid peletavaid vahendeid.

Talvised jalanõud tuleb samuti puhastada, üle viksida, paberit täis toppida ja hoiule panna. Kui teil on villase voodriga saapad, siis ärge unustage ka saabastesse koitõrjevahendit panna.

Helga Koger