Imre Rammul, seksuoloog:

Päikese aktiivsusest ja valgusrezhiimist sõltuvalt muutub organismis melatoniini tase nii aastaajati kui ka ööpäeva jooksul ja selle hulk omakorda määrab suguhormoonide ainevahetuse. Sünnistatistikast nähtub, et neil hormoonidel on tõesti arvestatav mõju, sest kõige rohkem eostumisi on kõige valgemal ajal, jaanipäeva paiku. Peale suguhormoonide mõjutab melatoniin ka mitmeid bioaktiivseid aineid, millest sõltub organismi stressitaluvus, üldine aktiivsus ning isegi meeleolu ja nii on depressioon pimedamal ajal kergem sugenema. Ilmselge, et depressioonis inimene ei taha seksi ega luksi.

Kuigi meie toidulaud on muutunud mitmekesisemaks ja vitamiinirikkamaks kui sotsialismiajal, võib siiski talvine menüü olla ebapiisav, et rahuldada kõikide vitamiinide ja mineraalide vajadust, mis mõjutab ka seksuaalsust. Seda defitsiiti on siiski võimalik kõrvaldada üldtoniseerivate vahendite ja vitamiinide aruka võtmisega.

Kuna kõikidel ei ole võimalik talvel soojale maale päikese juurde sõita, siis võiks kasutada võimalustpidi seda vähestki valgust ja värsket õhku, mida meie talvine kliima saab pakkuda. Kellel rahakott ja ajakava võimaldab, saab oma seksuaalset potentsiaali ka solaariumi või valgusteraapia abil veidi suurendada.

[[2]] Kristiina Ojuland, Riigikogu liige:

Ei ole tähele pannud, et minu seksuaalsus oleks eri aastaaegadel erinev. Pigem sõltub see sellest, kellega suhelda. Oleneb partnerist, kas tahad temaga vahekorras olla või mitte. Olen oma seksuaaleluga praegu rahul.

Meeleolu aga on suvel positiivsem. Siis on vähem stressi, ei pea käima tööl ja tööga seotud muremõtteid on vähem. Pimedal ajal on aga tegemist jälle nii palju, et ei ole aega mõelda, et oi kui pime või oi kui paha.

[[3]] Fred Kirss, günekoloog

Ei tunne seksuaalelus muutusi, mingit häda ei ole, kuid meeleolu vaheldub mul pimedal ajal küll rohkem.

Patsientide puhul on küll seost märgata – päikeseenergia muudab seksuaalselt aktiivsemaks. Kõige rohkem lapsi tehakse jaanipäeva paiku ja märtsis tullakse siis meile sünnitama.

Ivo Linna, laulja

Ei ole tähele pannud, et mõjuks halvasti. Meil on küllaltki regulaarne seksuaalelu. Eks väiksemaid pausikesi tule ikka ette, kuid meie abielus on kõik korras, ei juhtu, et riidude pärast asi katki jääks.

Meeleolu mõjutab aga pime aeg küll. Ei viitsi midagi muud teha. Madalrõhkkonna ja halli ilmaga on tuju halvem, kuidagi kurvem. Olen loium ja õhtul ei viitsi tööle minna. Kui hilissügisel on vahel päike väljas, on see mulle nagu kingitus. Olen pannud korteris võimalikult palju lampe põlema – see teeb enesetunde paremaks.

Ootan väga päevade pikenemist.

[[4]] Aita Kivi, kirjanik

Seksuaalsus on suurem siis, kui ollakse armunud. Armunud aga, kui just järele mõelda, olen tõepoolest olnud sagedamini kevadel, suvel või sügisel. Valguse võidukäik aitab (taas)avastada sarmi ja sädelust nii iseendas kui ka partneris. Olgu lähedane inimene nii ammu omane kui tahes – alati saab märgata midagi uut, selleks on vaja vaid uut vaatenurka. Kui oled saanud rõõmusähvatuse millestki ootamatust väljastpoolt ennast ja teist – linnakuma õhtutaevas, kirju kleit tillukesel vanalinnarõdul lehvimas, mis tahes muu pisiasi, mida äkki märkad – siis oled altim ka hellitusi vahetama. Ehk ongi nii, et pimedal ajal lihtsalt näeb vähem (libedal ajal käiakse nagunii, silmad maas) ja siis kulgeb ka muu elu pisut aeglasemas tempos. Kes vaimsel alal tegutsevad, nende jaoks on pime aeg pealegi rohkem tööaeg…

Seda, et valgus seksikamaks muudab, on kogenud ka kahekesi talvepimedusest lõunamaareisile sõitnud – aga mine tea, ehk mõjub samamoodi argirutiinist eemalolek polaaröises Põhjalas. Igasugune vaheldus aitab, ka ujumas, saunas, solaariumis käimine. Peaasi on mitte tuppa tukkuma jääda!

Indrek Hirv, luuletaja

Olen pimedal ajal pidevalt tujust ära, seejuures mitte ühtlaselt, vaid vahelduvalt: kord sünge, kord tuim, kord melanhoolne, aga tundlik. Neil tuimadel päevadel ei taha suguelust teadagi, melanhoolsetel olen hellust vajades vist isegi naiselik. Noh, ja kui olen nürilt nädala ilma seksita olnud, lähen äkki ülearu täkku täis ja ehmatan oma armsa naise hoopis ära. Tema ootab sellel ajal peamiselt hellust ja soojust. Nii et mu seksuaalelu ei ole pimedal ajal tasakaalus, aga kuna üldiselt on vajadus väiksem, pole tasakaalutus ka kuigi suur probleem.

Üks asi veel: kui tunnen, et hakkan tõbiseks jääma, söön küüslauku – ja see sinder suurendab üheaegselt potentsi ja peletab partneri eemale. Aga see pole üksnes pimeda aja dilemma, kevaditi on ju sama jama.

[[5]] Külvi Peterson, perearst

Tunnen end pimedal ajal rohkem üksikuna ja vajaksin rohkem hellust ja tähelepanu. Samas ei otsi ma aga ise eriti seltsi, vaid hoian eemale, tahaksin nagu olla peidus.

Tulen selle ajaga siiski toime, pereelu see päris rivist välja ei vii.

Et meeleolu parandada, käin lapsega palju väljas, näiteks ujumas ja külas. Minu jaoks algab aasta kevadel, kui tuleb energia ja tahan rohkem liikuda ja suhelda.

Patsientidel on seksuaalprobleeme kogu aasta. Kuid pimedal ajal on rohkem muresid, kurvameelsust ja ärevust.

Küsitles: Made Laas

fotod: Viktor Koshkin, Peeter Langovits, Aldo Luud, Priit Grepp