Mustasõstrakali

Vaja läheb 7 l vett, 1/2 kg mustasõstralehti, 8 1/2 dl suhkrut, 2 sidrunit, 1/2 sl pärmi.

Valmistamine: Keeda noored mustasõstralehed vees. Jahuta keeduvesi koos lehtedega. Sulata suhkur leiges keeduvees. Pese ja viiluta sidrunid, lisa vedeliku hulka. Lahusta pärm soojas vees ja sega ülejäänud leigesse vedelikku. Hoia 12 tundi toatemperatuuril, kurna, vala pudelitesse. Hoia pudeleid külmkapis umbes nädal.

Rabarbribool

Vaja läheb 1/2 kg rabarbrivarsi, 1 tükk kaneeli, 4 dl suhkrut, 2 l vett, 1 l Sprite’i või siidrit, jääkuubikuid.

Valmistamine: Koori ja tükelda rabarbrivarred. Keeda rabarbrivarsi koos kaneeliga vees umbes 15 minutit. Lisa suhkur, sulata hoolikalt. Jahuta, kurna. Vahetult enne serveerimist sega siider või Sprite joogi sisse, lisa jääkuubikud, kaunista rabarbriga.

Sangrita

Vaja läheb: 3 l punast lauaveini, 1,5 l Sprite’i või sidrunilimonaadi, 2 kooritud ja viilutatud apelsini, 2 kooritud ja viilutatud sidrunit, 1 sidruni mahl, jääkuubikuid.

Valmistamine: Vala sidrunimahl ja puuviljad boolinõusse. Kalla juurde jahutatud vein. Lase seista jahedas kohas paar tundi. Vahetult enne serveerimist lisa Sprite ja jää.

Melonijook

Vaja läheb 1 kg melonit, 2 sl sidrunimahla, 1/2 dl suhkrut, 3 dl mineraalvett, jääkuubikuid.

Valmistamine: Eemalda melonilt koored ja seemned. Peenesta melon saumikseriga. Maitsesta sidrunimahla ja suhkruga. Sega hoolikalt, kuni suhkur on sulanud. Vahetult enne serveerimist lisa mineraalvesi ja jääkuubikud.

Kaire Kenk