Turismisettevõtja Marika Mann alustas füüsilisest isikust ettevõtjana 2000. aastal. Kolm aastat hiljem asutas ta osaühingu Kumari Reisid. Tänaseks on ta turul juba uue kaubamärgiga Estonian Nature Tours.
“Kui see keelekasutus peaks kedagi riivama, siis andku ta andeks,” vabandas Marika Mann firma ingliskeelse nime pärast. “Linnuturismis saab paraku ellu jääda ainult siis, kui välisturg on kaasatud,” põhjendab ta keele valikut. Eestimaa tervikuna on eurooplasest linnuhuvilise jaoks piisavalt väike, samas aga väga atraktiivne linnumaa. Tema sõnul on linnuvaatlus- ja loodusturism väga spetsiifiline ja kõrget professionaalsust nõudev turismiharu.

Inglismaal Eesti linde tutvustamas
Esimest korda sõitis Marika Eesti linnurikkusi ja loodusturismi võimalusi Inglismaale tutvustama neli aastat tagasi. “Birdfair on omataoliste hulgas Euroopa suurim ja tuntuim mess, kuhu tänavu juba neljandat korda läheme,” rääkis Marika. Messile minnakse paraku ikka veel külastajana. Sel aastal sooviti esmakordselt osta ka messipinda, kuid ruumipuudusel see kahjuks veel ei õnnestunud.
Küll aga õnnestus ettevõtlikul Läänemaa naisel Birdfairi seminariprogrammi sisse lülitada ühe meie parema ornitoloogi Mati Kose ettekanne “The Wonders of the Wild Estonia”. “Esimest korda on teiste maailmakuulsate ornitoloogide ja loodusfotograafide kõrval esindatud ka Eesti.”
Marika peab oma firma edu võtmeks suhtlemist ja koostööd, sest osaühing ostab kõik teenused teistelt ettevõtjatelt – kellelt majutuse, kellelt toitlustuse või giiditeenuse, samamoodi on paadi- ja kanuulaenutusega. Aja jooksul on lepingud muutunud vettpidavaks ja koostöö teiste teenindajatega on hakanud hästi klappima.
Marika Mann nimetas vaevata vähemalt kakskümmend viis pidevat koostööpartnerit. “Need on need tegijad, kellele võin igas olukorras kindel olla,” rõhutas ta. “Koostööpartner ei pea olema su sõber, aga ta peab tahtma sinuga koos tööd teha,” lisas suure kogemusega reisikorraldaja.
“Meie firmal valet klienti peaaegu ei olegi,” oli Marika veendunud. Ta püüab reisipaketi kokku seada tulija soovidest ja huvidest lähtuvalt, kuid märksõnaks jääb alati loodus. Tema sõnul on selline lähenemine muutnud turunduse küll pisut raskemaks, kuid vastutasuks andnud klientide rahulolu.

Turiste võlub Eesti loodus
“Kui me oma välisklientidelt tagasisidet palume, nimetavad nad esimesena Eesti võrratut loodust ja heal tasemel looduskaitset. See on suur rikkus, millest eestlased ise veel tegelikult hästi aru ei saa,” seletas Marika innukalt. Looduse kõrval hinnatakse väga kõrgelt ka ehedat kohalikku Eesti toitu ja sõbralikke Eesti inimesi, kes hoolivad oma kodukandist. Aastatepikkune analüüs näitab, et need on kõige tähtsamad põhjused, miks peaks turist Eestit ka Tallinnast kaugemal külastama. Marika sõnul võiksid meie turismiarendajad seda teadmist turunduses julgemini kasutada.
2003. aastast on Marika välisturul pakkunud kevadist nädalast linnuvaatluspaketti, möödunud aastal alustati suvise botaanilise reisi müügiga ja sel aastal lisandub sügispakett. Järgmisel aastal alustatakse varakevadise linnutuuri müüki uute partnerite abiga Inglismaal. Marsruudid läbivad Lääne, Saare, Hiiu, Pärnu, Viljandi, Tartu ja tulevikus ka Võru ning Valga maakondi.

Seminar koos linnuretkega
Eestlaste seas on viimasel ajal populaarsust kogunud firmaüritused, kus seminar seotakse sageli linnuretke või mõne muu reisiga looduskaitsealadele või väikesaartele. Väga hinnatud on kanuumatkad Matsalu rahvuspargis. Koolidele pakutakse erinevaid õueõppeprogramme.
“Kui idee loodusesse minekuks on olemas, aga aega ja oskusi selle täideviimiseks napib, võib julgesti meie poole pöörduda. Lepime kokku sobiva kuupäeva, tellime teemat valdava giidi ja pakume välja kaitseala, kus ideed oleks kõige mõistlikum läbi viia,” selgitas Marika Mann. Firma eesmärk on tasapisi laieneda üle Eesti. “Sel aastal plaanime endale selgeks teha Lääne-Virumaa. Pimesi me pakette kokku ei pane, peame enne kohapeal kõigega tutvunud olema.”