Ökoteemalise messiga proovis Tartu messikeskus välja tulla viimati 1995. aastal. Siis olid peateemaks prügi ja veekäitlus. Huvi oli toona pehmelt öeldes leige. Nüüd võeti kampa ka toiduained, loodusravimid ja ökoloogilised ehitustehnoloogiad ning selgus, et aeg on Tartus tõesti edasi läinud. Neljapäevast lau-päevani oli messihall huvilisi täis.

Ökomessi “Elukvaliteet 2007” teemaks olid roheline majandus ja roheline elamine. Tõsi mis tõsi. Nagu ütleb messi pressiteade: kui õhk, maa ja vesi on reostatud, ei saa enam rääkida täis-väärtuslikust elust. Mürgitatud organism haigestub paratamatult ja võib üldse lakata funktsioneerimast. Seega oli messil ka elutervendav eesmärk. Igati üllas ja tervitatav.

Püüdlikud eestlased on ikka armastanud maailma asjadega kaasas käia. Keskkonnakaitse on olnud mujal maailmas juba aastakümneid oluline poliitiline teema, viimased valimised tõid ka Eesti rohelised jälle pildile. Roheline oli ka pilt ökomessil. Roheline paberitööstus, roheline kosmeetika ja tuuleenergia. Ja taasavastatud rasvaseebid, kitsejuust ning marlimähkmed ja villapüksid lastele. Ja muidugi taruvaiguga ökošokolaad, mille tahvel annab rohkem energiat kui kannutäis tummist kohvi. Kui reklaami uskuda.

Baltikumi suurim

Seda, et eestlaste käsi on kindlalt rohelisel pulsil, kinnitas ka asjaolu, et sellise ulatusega ökomess polnud esimene mitte ainult Eestis, vaid terves Baltikumis. Eestlastele paistab viimasel ajal loodussõbralikkus tõesti korda minevat, sest juba kaks aastat on ka Põlvas korraldatud ökofestivali. Viimane meelitas tänavu kokku lausa tuhandeid külastajaid.

Ulmekirjanikest vendade Strugatskite raamatus “Väljasõit rohelisse” oli juttu omamoodi uuest maailmast. Strugatskid kirjutasid, missuguseks võib maa-ilm muutuda ja mismoodi püüa-vad inimesed siis hakkama saada. Meie elame õnneks veel ajal, kus muutused on pisutki enda teha. Kui huvi loomulikumat sorti ehitamise, energiatootmise ja toiduainete vastu püsib sama suur, siis ehk ei peagi lähiajal metsa ja talumajandust muuseumi vaatama sõitma.

Tuleb lihtsalt korraldada ökomesse, mis tuletaksid inimestele aeg-ajalt meelde, et keskkonnasõbralik majandustegevus on võimalik ning tegelikult osati ennemuiste paljusid asju paremini teha. Olgu siis savitelliseid või põhupõletust.

Ökomess

Elukvaliteet 2007

22.-24. novembrini Tartu Näituste messikeskuses

•• Peateemadeks roheline majandus ja roheline elamine

•• Alateemadeks mahepõllumajandus ja -toit, ökoturism, jäätmekäitlus, mõistlik energiatarbimine jne

•• Propageeris elamist kooskõlas looduskeskkonnaga, mitte ühepoolset tarbimist selle arvelt.

•• Toimusid töötoad ja näitused.