Kivide tekke peapõhjuseks on jääkainete tekkimine kehas. Kivitõve soodustavad ühekülgne toitumine ja ainevahetushäired, aga ka vähene vedelikutarbimine ja liigne higistamine. Lemmiktoidud võivad mõjutada uriini happesust, mis omakorda loob tingimused kivi tekkeks. Kivitõve võivad põhjustada ka sagedased kuseteede põletikud ja neerude alatalitlus.

Mõningad toiduained soodustavad organismis nende ainete teket, mis võivad kive tekitada. Näiteks, kusihappekivide vältimiseks tuleb piirata kakaod sisaldavate toiduainete, soolaheeringa, sprottide, õlisardiinide, kaunviljade, õlle, punase veini ja mitme teise asja söömist-joomist.

Sageli on operatsioonil eemaldatud kivi nii põneva värvi ja kujuga, et lausa sobiks sõrmusesse. Samas on kehas kudesid kraapides valu tekitanud kivitükid nii õrnad, et võivad puudutades pudeneda nagu liiv.

Valusat kandamit kõhuõõnes aitavad ennetada korrapärane tervisespordiga tegelemine, mitmekesine toidulaud ja rohke alkoholivaba jook.

Ravimtaimedest aitavad kive väljutada leesika- ja pohlalehtedest, aga ka kasepungadest, humalakäbidest, lõhnavast kannikesest ja kanarbiku õielehtedest valmistatud teed.

ALLIKAS: Valusad vääriskivid, Eesti Tervishoiumuuseum

foto: Teet Malsroos