Laupäeval Kohtla-Järvel keemikute päeval esinenud popansambli Vanilla Ninja kontsert kulmineerus sellega, et turvamehed hakkasid publikut ja bändi gaasitama.

Kontserdil viibinud Irina sõnul hakkas ansambel esinema ning silma järgi hinnates paarisajapealine publik kogunes lava ette. “Bänd teatas pärast neljandat või viiendat lugu, et lasti gaasi ning nad ei saa hingata,” meenutab Irina.

Koos teiste Ida-Virumaa keemiatööstusettevõtetega keemikute päeva korraldanud Viru Keemia Grupi avalike suhete

juht Julia Aleksandrova ei viibinud enda sõnul gaasitamise

hetkel peopaigas. “Kohal olid Falcki turvatöötajad, politsei ja kiirabi,” selgitab ta ürituse turvameetmeid.

Vanilla Ninja kitarristi Piret Järvise sõnul polnud lava ning publiku vahele ehitatud turvabarjääri. Järvis meenutab, et neljanda loo ajal hakkas tema ees lavale ronima kolmekümnendates eluaastates sportlikus rõivastuses meesterahvas.

“Lava suunas hakkas asju lendama,” taastab Falcki avalike suhete juht Andres Lember sündmuste kulgu. Tema andmetel tuli ka esimene gaasipahvak publikust, mitte turvatöötajatelt.

Järvis seevastu ei mäleta, et keegi oleks bändi millegagi loopinud. Inimesed hakkasid lihtsalt lavale ronima. “Siis lasti gaasi, mis levis tuulega meie peale. Hakkasime köhima ega saanud edasi mängida,” meenutab Järvis. Bänd tegi esinemises pausi ning suundus lava taha esmaabi saama. Teiste hulgas sai gaasi ka sealsamas seisnud nelja-aastane poiss, kes toimetati lisaabi andmiseks haiglasse.

Olukorra rahunemise järel kandis Vanilla Ninja ette veel paar lugu ning lõpetas kontserdi enne õiget aega.

“Ühest küljest mõtlematu, selge, et see levib, tuuline päev oli. Aga kui muud võimalust ei jäänud, siis väga hea, et nad nii tegid,” kommenteerib Järvis turvameeste teguviisi. Andres Lemberi sõnul näitas olukorra analüüs, et gaasi kasutamine publiku rahustamiseks oli õigustatud ning piisavalt ohutu: “See oli tavaline piiramatult tsiviilkasutuses olev gaas. Konkreetset marki ma öelda ei oska.” 

Lemberi sõnul olid korraldajad üritusele tellinud 12 turvameest. “Kahjuks olid lava ette paigaldamata jäetud meie soovitatud metallpiirded,” täpsustas ta. Turvapiirete puudumist peab veaks ka Järvis.

Politsei ei kommenteeri

Julia Aleksandrova ei osanud Eesti Päevalehele täpsustada, milline keemikute päeva korraldanud ettevõtetest lava püstitamise ja turvalisuse tagamise eest vastutas. Andres Lemberi sõnul sõlmis Falck turvalepingu Viru Keemia Grupiga.

Pealtnägija Irina sõnul oli enamik keemikute päeval viibinud paarist tuhandest inimesest silmanähtavalt purjus. Politsei andmetel koostati keemikute päeval 31 protokolli, neist 19 joobnud alaealistele. Ka oli üks neiu nii palju alkoholi tarbinud, et ta toimetati koomaseisundis haiglasse. Ida politseiprefektuuri pressiesindaja Mari Riina Rist ei kommenteerinud turvafirma otsust gaasi kasutada.