Sarja “Ohtlik lend” esimeses osas on Marko Matvere mängitud politseinik Västriku (Vistriku) piirjooned selged. Lihtne töömees, kes rabab hullupööra selle nimel, et pätid puuris istuksid. Ropu suuga mees, kes ei tunne kella ja korda. Ja vähe sellest, et Matvere paneb uskuma, et selline politseimees olemas olla võiks, annab ta vaataja jaoks võimaluse ka sellisele tüübile kaasa elada. Käsikirja pakutud lihtsavõitu head ja vead saavad näitleja ja kaamera koostöös selle õige vahekorra, mis sunnib vaatama ja peategelasele pöialt hoidma.

Sarja avaosa jutustab alguse – sellest, kuidas Vistrik Pärnusse ära saadetakse; kuidas ta tähtsa politseioperatsiooni kihva keerab, mis Pärnu-pagenduse esile kutsubki. See kõik on usutav ja draama seisukohalt ladusalt üles ehitatud. Isegi dialoog on loogiline ja olukorrale vastavalt napp. Kaasakiskuv lugu.

“Ohtlikus lennus” kajastub üks kogemus, mis tuli Eesti Televisioonis tehtud mängufilmide “Kohtumine tundmatuga” ja “August 1991” kaudu. See on jutustamise oskus. Dialoog, näitlejad, ruum ja pilt liituvad montaazˇis sujuvalt arenevaks looks, mis ühitatakse tänase televaataja vastuvõtutasandiga. See on asjalik ja hea maitsega tehtud politseiseep, kus on olemas ka oma lüüriline pool. Seal paistab naise poolt ukse taha tõstetud politseimehe üksindus ja hirm. Õnneks pole see teema läägeks aetud ja seda on toetatud pildikujunditega (nukralt taevast langev vihm), mis on küll triviaalsed, ent toimivad hästi.

Lootustandev politseiseep

Lisaks Matverele on ekraanil teisigi rolle. Politseinikud ja pätid on esitatud žanrile vastavalt. Isiklik draama on seevastu mängitud näitlejate poolt seebisemates värvides.

Oma krimisari on ikka olnud eestikeelse teletoodangu nõrk lüli. Nüüd on katsetus sel alal olemas ja avaosa järgi otsustades on asi tõsiseltvõetav.

Ohtlik lend

Tööpealkiri “Vistrik”

12-osaline krimisari

•• Osades: Marko Matvere (Andres Västrik), Elisabet Tamm (Västriku abiline Rita Leidpalu), Piret Kalda (Västriku naine), Jaan Rekkor (Västriku ülemus) jt.

•• Stsenarist Mihkel Ulman, rezˇissöör Ain Prosa, produtsent Raivo Suviste, tegevprodutsendid Jüri Jaanus ja Peep Viljamäe.

•• Tootja: Balti Video.

•• ETV-s pühapäeviti k 20.05