Agranovskajale esitati saates küsimus nõndanimetatud eesti fašismi, eesti SS-laste ja nende aktiivse osalemise kohta juutide hävitamises. “Ma tahaksin vastu küsida: kas Venemaal polegi fašiste?” reageeris Agranovskaja. “Väga palju, neid on isegi Iisraelis,” vastas saatejuht Lev Novoženov. “Me oleme välja töötanud täiusliku matuserituaali. Kuid keegi pole veel leiutanud hüvastijäturituaali minevikuga. Maailmas pole ei sellist rituaali ega kogemust. See pronkssõdur on uskumatult ilus skulptuur. Ja nimeks on tal “Leinav sõdur”. Mitte “Vabastaja” ega “Vallutaja”, vaid “Leinav sõdur”… See ausammas oli kõigil pinnuks silmas. Ta viidi väga kaunisse kohta, annan selle peale oma sõna. Ja peaminister, kaitseminister ja rahvastikuminister tulid sinna Euroopa päeval,” ütleb Ella Agranovskaja.

See lugu sai vene Delfis üle tuhande kommentaari, paljudes solvati Ella Agranovskajat ja juute üpris jubedalt. Küsimusele, kas Eestis on fašiste, võib vastata ka teisiti: lugege vene Delfis kommentaare ja arvake, kes on oma olemuselt mõned nende autorid.

Superstaari-saade

Nädalalehe Den za Dnjom korrespondent Svetlana Karabut käis Jõhvis jälgimas sealset saate “Eesti otsib superstaari” eelvooru. Suures ülevaates leidub ka põnevaid episoode. Kõik osalejad pidid end esitlema ja laulu nimetama riigikeeles. “See osutus Ida-Virumaa noorte jaoks hirmsaks katsumuseks: et žürii ei hakkaks üleliigseid küsimusi esitama, tormasid staariks pürgijad välkkiirelt saali ja laususid kibekiirelt “Minu nimi on…” Seejärel hakkasid silmapilkselt laulma,” kirjutab artikli autor, kes paneb tähele, et paljud tüdrukud esitasid Celine Dioni ja Whitney Houstoni kuulsaid filmihitte. “Kui järjekordne kõhn tüdruk, käed rinnal ristis, pani silmad kinni ja hakkas peenikesel kaebleval häälel laulma “I will always love you”, ei pidanud Heidi Purga närvid vastu ja ta palus laulda midagi uut ja lõbusat. Tütarlaps ehmus ja ütles, et just seda laulu on ta oma muusikaõpetajaga kaua aega ette valmistanud ja teist hetkel esitada ei saa. “Ütle talle edasi, et ta on halb õpetaja,” veenis tütarlast Mihkel Raud,” kirjutab leht. Ütleks seepeale, et ka nii tuntud muusiku puhul ei tohiks taktimõõt olla taktitundest tähtsam.

Stalini ajad

Vesti Dnja avaldas teisipäeval “pensionär Jüri Rästase” suure artikli “Demokraatia peab end kaitsma Pihli eest”, mis ilmus ka vene Delfis pealkirjaga “Demokraatia laiendamine Eestis tuletab meelde Stalini aegu”. Autor tõmbab paralleeli praeguse Eesti vabariigi ja Stalini-aegse Nõukogude Liidu vahele. “Olen nelja aastakümne kestel uurinud stalinismi kuritegusid. Lugesin läbi sadu raamatuid, töötlesin materjalimägesid, kohtusin paljude inimestega, kes tundsid Stalinit isiklikult,” kirjutab Rästas ja väidab, et ahelate kasutamine NSVL-is oli Stalini algatus.

“Meie ühiskond on kuristiku äärel. Kui Jüri Pihli ettepanekud peaksid läbi minema, variseb riik politsei seadusetuse kuristikku,” on autor veendunud. Selles judinaid peale ajavas kirjatükis on ka üks naljakas moment. “Sõbrad kinkisid mulle juubeliks mobiiltelefoni, kuid mingi kuuenda meele abil aimasin ette, et minu kõnesid hakatakse pealt kuulama, ja ma ei kasuta seda,” väidab Rästas. Tuleb meelde Ita Everi fraas ühest estraadinäidendist: “Mullivannid on kõiges süüdi, mullivannid!”

Vesti Dnja astus oma ämbrisse

Vesti Dnja avaldas kolmapäeval suure ülevaate Notšnoi Dozori (ND) liikmetega seostatavatest ja Kanal 2 saates kõne all olnud õigusrikkumistest. “Sel nädalal hakkasid eesti massiteabevahendites ilmuma materjalid, mis on kutsutud kompromiteerima ND mõningaid aktiviste,” kirjutavad Aleksandr Tšaplõgin ja Igor Kuldmaa artiklis alapealkirjaga “Kaitsepolitseid kahtlustatakse poliitilise surve ja šantaaži katsetes”.

Vesti Dnja osutab eesti pressi, eriti Kanal 2 avaldatule kui katsele mõjutada kohust salapolitsei lekitatud andmete abil. Artikli autorid helistasid “Reporteri” toimetajale Antti Oolole, kelle käest päriti, mis avalikest allikatest on pärit see teave. Oolo ei osanud muidugi vastata, et “lugesin seda teie enda lehest möödunud aasta veebruaris”. Kas Vesti peatoimetajal on skleroos või vaikib ta meelega maha seda, et nii mõnigi dozoorlastega seostatav krimiepisood oli kirjeldatud Vesti Dnja veergudel veel aasta tagasi, enne valimisi.

Vikerraadio ja Eesti Päevalehe ülevaatest 15. veebruaril 2007: “Esmaspäevane Vesti Dnja väidab, et  konstitutsioonipartei nimekirjas riigikokku pürgivate poliitikute hulgas on endisi kurjategijaid ja praegusi kahtlusaluseid. Dozoorlasel Jüri Žuravljovil (endine Georg Halvorsen) olevat keelatud riigist lahkuda, tema oletatav kaasosaline varjab end Venemaal ja teda süüdistatakse 33 miljoni krooni riisumises maksupettuste abil. Teine konstitutsioonipartei nimekirjas riigikokku pürgiv ND liige Svetlana Kungurova tegi 26. juunil avarii ja tunnistati politsei poolt süüdi. Ja ühtäkki 5. veebruaril kaebas ta politsei otsuse edasi Harju maakohtusse, väites, et teda kiusatakse taga rahvuslikul ja poliitilistel põhjustel, kuna ta on ND liige ja tema positsioon on vastuolus peaministri omaga.”

Seega esitleb Vesti Dnja praegu seda, mida ise avaldas veel aasta tagasi, politsei tellimusena ja kohtu mõjutamisena eestikeelsete massiteabevahendite kaudu!