Lastearst Esti Põldmaa loetleb võimalikud mured lapse esimesel elukuul ja annab nõu:

Nahaketendus. Pärast vannitamist määrige ketendavaid kohti õliga. Tervet keha ei tohi õliga kokku määrida, sest nahk tahab hingata. Enne kreemi ostmist ja kasutamist võiks arstiga nõu pidada.

Vannitamine. Imikut võib vannitada juba teisel kodus olemise päeval. Nabaköndi ümbrust tuleks kartmatult hoolikalt puhastada ja desinfitseerida. Vannivette võib lisada kaaliumpermanganaadilahust. Mitte mingil juhul ei tohi aga vette puistata kaaliumpermanganaaditerakesi (kahjustab nahka)!

Naha kollasus. Seda, kas naha kollasuse põhjuseks on haigus, kontrollitakse juba sünnitusmajas. Kollane nahk võib olla tingitud ka lihtsalt punaste vereliblede lagunemisest, vabaneb pigment (bilirubiin), mida maks ei ole suutnud ümber töödelda. See jääb verre ja tekitab kollaka jume, mis kaob tavaliselt kümne päeva möödudes.

Punakassinised laigud kuklas ja otsmikul. Need on tekkinud sünnitusteedest väljumise tagajärjel ja muutuvad ajapikku kahvatumaks.

Rinnanäärmete turse. See on tingitud imiku organismi hormonaalsetest muutustest. Kui nahk hakkab rinnanäärmete ümber punetama, tuleks sellest siiski arstile rääkida. Rinnanäärmete turse võib kesta mitu kuud, nii kaua, kui ema toidab last rinnaga.

Rähmane eritus silmadest. Puhastage silmi kummeliteega. Kui pärast puhastamist rähma eritumine ei vähene ja seda eritub ühest silmast rohkem kui teisest, tuleks last silmaarstile näidata.

Valged laigud suus ehk piimaseened (keelel ja põse limaskestal). Need võivad tekkida lapse organismi omapärast tingituna või piimaseene bakteri sattumisel beebi suhu lutipudelilt või ema kätelt. Puhastage lapse suud õrnlilla kaaliumpermanganaadilahusega.

Tuberkuloosivastane kaitsesüst. See tehakse haiglas lapse vasakule õlavarrele. 6-8 nädala pärast tekib süstikohale punetav paapul, millest võib tulla eritist - see on täiesti loomulik reaktsioon.

Hauduvus. Kui laps on haudunud, oleks hea vannitada teda üle päeva. Ema jälgigu oma toitumist. Valige mähkmed vastavalt lapse nahale. Kui lapse nahk ei kannata pabermähkmeid, on marlimähkmed asendamatud.

EPL