Raport leiab, et kümme maailmatasandil juhtivat riskifaktorit on: ebaturvaline seks, kõrge vererõhk, tubakatoodete tarbimine, alkoholi tarbimine, vee kvaliteet, sanitaartingimused ja hügieen, raua defitsiit, tahkekütuste suits siseruumides, kõrge kolesterooli tase ja ülekaal.

Liiga paljud meist elavad ohtlikult - kas teadlikult või ka ebateadlikult. Maailma tervise raport peaks olema äratajaks paljudele meie globaalses ühiskonnas. Püütakse mõõta mõningaid olulisimaid riske tervisele ja hinnata kulu-efektiivsuse alusel võimalikke riskide vähendamise meetodeid.

Teiseks eesmärgiks on aidata kõikide riikide valitsustel alandada nimetatud riske ja tõsta tervisliku eluviisi väljavaateid oma rahva seas. Igal riigil peab olema võimalus vähendada terviseriske vastavalt oma spetsiifilisele vajadusele. Raport mõõdab kogu haiguste, puuete ja surmade hulka maailmas täna, mis võimaldab tuvastada kõige olulisemad riskid inimese tervisele.

Kaks tõeliselt hoiatavat avastust asetsevad käesolevas raportis kõrvuti, nii erinevad kui nad ka pole. Maailma vaeseimates riikides on täna 170 miljonit alakaalulist last, kellest tõenäoliselt üle kolme miljoni sureb sellel aastal. Teisalt on maailmas üle ühe biljoni ülekaalulise täiskasvanu, ning kellest vähemalt 300 miljonit on rasvtõve diagnoosiga. Nende hulgas on pool miljonit inimest kes surid käesoleval aastal rasvumisega seotud haigustesse.

WHO hoiatab, et mittetegutsemise kulu on tõsine - raporti kohaselt on sel juhul aastaks 2020 9 miljonit surma aastas põhjustatud tubakatoodete tarbimisest (momendil 5 miljonit) ning ligikaudu 5 miljonit surma, mille põhjuseks on ülekaal (võrdluseks praegu 3 miljonit). Meie vastuabinõud on eluliselt tähtsad. Järsult, võib isegi öelda epideemiliselt kasvanud mittenakkushaiguste levik, mis on praegu põhjuseks umbes 60% surmadele, on

selgelt seotud globaalselt muutunud toitumistavadega ning tööstuslikult toodetud rasvaste, soolaste ja magusate toiduainete tarbimise kasvuga.

Kõrgenenud vererõhk ja kolesteroolitase - ülemaailmselt põhjustab kõrgenenud vererõhk 7,1 miljonit surma aastas, mis moodustab umbes 13% suremusest. Uurimused näitavad, et ca 62 % rabandustest ja 49% infarktides on põhjustatud kõrgest vererõhust. Kõrgest kolesteroolitasemest on põhjustatud pea 4,4 miljonit surma aastas (7,9% suremusest), kusjuures selle tulemused kattuvad tihti kõrgenenud vererõhuga.

Tubakatoodete tarbimine - tubakas põhjustas aastal 2000 4,9 miljonit surmajuhtumit, mis on 8,8% surmade koguarvust, aastal 1999 põhjustas tubakas 3,9 miljonit surma. Kasvudentents on tohutu, seda võiks nimetada ka tubaka epideemiaks, mis kasvab eriti kiiresti just arenevates riikides. Riikides kus on kasutusele võetud tubakakontrolli programmid, suitsetamise keelamine siseruumides, tubakareklaami keelamine ja teised karmid meetmed, on näidanud aga paranemisdendentsi. WHO selgitas välja, et 10% hinnatõusu toob kaasa 2-10% tarbimise vähenemist.

Ebaturvaline seks - HIV/AIDS põhjustas aastal 2000 2,9 miljonit surma, kokku 5,2 % kõigist surmadest. Euroopas on turvamata seks põhjustanud 25% HIV juhtumitest, Lõuna-Ameerikas aga 90% nakatumistest. Olukorra parandamiseks tuleks muu hulgas teha tohutut ennetustööd massimeedias, vabatahtlikkunõustamist ja testimist, koolides läbi viia vastavad haridusprogrammid 10-18 aastastele noortele, need on vaid mõned pikast loetelust.