Värskelt remonditud Hubble´i kosmoseteleskoop näitas esmaspäeval, et on taas vormis, edastades Maale ülesvõtted Eskimo udukogust ja juveele meenutavatest kaugetest galaktikatest.

Möödunud nädalal võetud pildid on esimesed, mis kolme miljardi dollariline teleskoop on teinud pärast seiskumist möödunud aasta novembris. Detsembris teleskoobi juures käinud remondimeeskond paigaldas uued güroskoobid, tsentraalarvuti, suunasensori ja raadioantenni.

NASA projektijuhi Ed Weileri sõnul on teleskoop parem kui uus.

Ühel Hubble´i võetud pildil on näha pilt nähtusest, mille astronoomid on ristinud Eskimo udukoguks. Tegemist on 5000 valgusaasta kaugusel asuva, meie Päikest meenutava sureva tähega.

Maa peal asuvate teleskoopidega tehtud piltidel näeb Eskimo välja kui karvases kapuutsis nägu. Hubble´i tehtud pildilt selgus, et "karvaäär" on komeete meenutavate esemete vöönd, mille sabad jätavad karusnaha mulje. Udukogu "nägu" osutus keeruliseks värvikaks kujundiks, mis näeb välja kui lõngakera, tegelikult on aga sureva tähe keskmest eemale puhutud kosmiline mull.

Teine Hubble´i võetud pilt näeb välja kui kogum kosmilisi juveele mustast sametist taustal, aga tegemist on tegelikult galaktikakobaraga, mis on saanud nimeks Abell 2218. See kobar asub Maast kahe miljardi valgusaasta kaugusel Draco tähtkujus.

Selle kobara gravitatsiooniväli toimib kui hiiglaslik suurendusklaas, suurendades selle taga asuvatest galaktikatest lähtuvat valgust, võimaldades näha väga kauget ja väga noort universumit.

WWW.DELFI.EE

Pesumasinale tehakse kodulehekülg

Üks esmapilgul tehnikahullusena tunduv uuendus võimaldab nägemispuudega inimestel hakkama saada kodumasinate juhtimisega. Paljud kodumasinad on disainitud nõnda, et lülitite asukohta on puudutamise järgi pea võimatu määrata. Nüüd töötasid Saksamaa Fraunhoferi Instituudi teadlased välja pesumasina, millel on oma kodulehekülg internetis ning mis teatab omanikule oma olukorrast arvuti vahendusel.

Kui kodulehekülge külastada, annab hääl teada, mis sellel on kirjas. Järgmise sammuna tahavad teadlased pesumasinale lisada hääle abil juhtimise funktsiooni. Siiani saab seda teha arvuti klaviatuuri vahendusel.

Arvutihiir püüab tundmatu lõksu

USA-s Floridas asuv firma CompuLink Research töötas välja arvutihiire, mis eraldab tuttavad inimesed võõrastest. Hiir loeb teie pöidlajälge ja võrdleb seda mällu talletatud arvutikasutajate omadega ning lubab arvutit kasutada vaid "õigetel" inimestel. Hiir uurib teie sõrmejälge alati pärast seda, kui arvuti on kasvõi minutiks üksi jäetud. Umbes sada dollarit ehk poolteist tuhat krooni maksev hiir tuleb USA-s müüki jaanuaris.

Fraunhofer-Institut/EPL, New Scientist