Eile õhtul koos Urmas Alendri muusikutest mõttekaaslastega kirjanike majas esitletud album “Kogutud teosed 1968-1993” on Alendri kõige esimene soololaserplaat, mille väljaandjad on Yoko Alender ja plaadifirma hyper.elwood.

“Yoko on selle kogumiku koostaja, tema valis välja lood, mis võiksid plaadile sobida,” ütleb plaadifirma hyper.elwood esindaja Karel Boggens. “Meile tundus hästi loomulik, et just Yoko paneb selle plaadi kokku – kes ikka oleks olnud veel parem otsustaja. Yoko tunneb Urmas Alenderi loomingut piisavalt hästi,” leiab Boggens.

Yoko ütleb, et lähtus plaadi koostamisel eelkõige oma isiklikust maitsest. “Eks ma natuke üritasin arvestada sellega, et oleks enam-vähem igast perioodist midagi. Aga üldiselt: mis ma leidsin, et võiks seal olla, see ka plaadi peale tuli.” Enamust lauludest, millega plaadi koostamisel kokku puutus, teadis Yoko ka enne. “Lihtsalt mõni versioon, mida ma polnud enne kuulnud, oli võib-olla üllatav.”

Yoko ei taha isa loomingust esile tõsta oma lemmiklaule. “Lugusid, mis mulle väga meeldivad, on ausalt öeldes päris palju, ma ei tahaks hakata midagi ekstra mainima. Olen kogu isa loomingut nii palju kuulanud ja loomulikult on see mulle lähedane.”

Eile esitletud plaadi “Kogutud teosed” kõik 41 laulu on Urmas Alendri enda kirjutatud ja valdavalt üksinda, kitarri saatel esitatud. Plaadil on nii kontsertsalvestusi kui stuudios lindistatud lugusid. Kogumiku ilmumise puhul kirjanike majas peetud muusikalis-kirjanduslikul õhtul esinesid teiste hulgas Rein Rannap, Riho Sibul, Jaak Johanson, Tarmo & Toomas Urb ja Jaan Sööt.

Plaadi väljaandmine oli Yoko idee. “Kuigi aastate jooksul on erinevad inimesed mulle soovitanud, et miks peaks see materjal kuskil minu sahtlis seisma,” lausub Yoko.

Kontakt plaadifirmaga hyper.elwood tekkis tal juba eelmisel aastal, kui sama firma andis välja Ruja kogumiku. Viie plaadiga kogumiku kogu tiraazh haarati mullu jõulude eel lettidelt ja täna seda plaati enam poodides pole.

Uuest kogumikust ilmub esialgu limiteeritud tiraazhiga duubelplaat. “Plaat on kõvakaanelise raamatu vormis – enne ei ole Eestis sellise kujundusega plaati välja antud,” ütleb Karel Boggens.

Yoko on Asko Künnapi tehtud plaadikujundusega väga rahul. “Ilus plaat on, kujundus on igati maitsekas ja hea.” Hiljem ilmuvad samad lood kahel eraldi müüdaval plaadil ja kassetil.

Varem on Urmas Alenderi soololoominguga ilmunud kaks kassetti, “Hingelind” (1994) ja “Vana kloun” (1993).