Oleme iga aastaga valikukriteeriume täiustanud, kuulanud tagasisidet ja üha enam arvestanud, et mõjukad võivad olla ka need, kes pole hommikust õhtuni avalikult nähtavad. Paljud ongi osutanud, et tegelikud mõjukad on „nähtamatud”, kes liiguvad ja tegutsevad jälgi jätmata... Üha enam on mõju ostekui selge olekuta aine, mis voolab ning liimib inimesi, nähtusi ja otsuseid.

Mõjukaid valides vaidlesime palju ja üks peamisi küsimusi üksteisele oli: „Aga kus ta mõju siis sel aastal oli?”

Kas meie mõjukate pingerea koostajad on seda piisavalt märganud ja arvestanud, selgub juba nädala jooksul.

Eesti on väike ja seda arvestades siiski väga mõjukas riik. Nii ei paista ainult Eestist vaadates, vaid ka mujalt Eestisse vaadates. Sama keelt räägivad ka meie mõjukate valdkondade pingeread ja lõppeva aasta mõjukaimate eestlaste nimekiri. Oleme väikeriik, kus ambitsioone ja edulugusid piisavalt, et ise areneda ning innustada teisigi edasi liikuma. Ja võib-olla ongi hea, et teisal peetakse meid tublimaks, kui me ise end peeglist näeme. Hea sõna mujalt ainult kasvatab enesekindlust.

Meie toimetuste kümned ajakirjanikud ja valdkondade spetsialistid osalesid tänavuste mõjukate valimisel. Vaieldi palju ja üks peamisi küsimusi üksteisele oli: „Aga kus ta mõju siis sel aastal oli?” See sundis meid žüriides otsima põhjuseid, detaile, fakte ja kinnitusi, mis aitaksid isiklikke tundeid või sümpaatiaid eristada meie kangelaste tegelikust sisust. Nii leidsime üheskoos üles piinlikud valeasetused ja anomaalsed ülehindamised.

Oleme üha enam arvestanud, et mõjukad võivad olla ka need, kes pole hommikust õhtuni avalikult nähtavad, vaid jäävad „nähtamatuks”.

Maailma ajaloo parim hokimängija Wayne Gretzky on ühes oma järjekordses raamatus kinnitanud, et ta elu koosnebki väikestest lugudest ja neist lugudest on loodetavasti kõigil õppida. Loodame, et need lood, mida meie mõjukad räägivad, on samuti pisikesteks õppetundideks.

Me avaldame nädala jooksul inspireerivaid lugusid ja üldistusi ning usume, et need edetabelid aitavad aastale tagasi vaadata. Aasta üldise pingerea avaldame laupäevases LP-s. Seda lõplikku asetust sätime viimase minutini, et kõik, mis veel ees olevatel päevadel toimub, vajaduse korral ka edetabelisse mahuks.

Head lugemist, kaasamõtlemist ja inspiratsiooni kogumist!