Maxima on äärmuslik ettevõte. See, kuidas seal töötajatega käitutakse…võib öelda, et tööandja käitub oma töötajatega väga halvasti.

Tänases Eesti Päevalehe artiklis oli ju ka välja toodud, kuidas töötajatele makstakse miinimumpalka, nende palgast peetakse kinni inventuuri puudujääke ja riknenud kauba maksumust. See on Maximas tavapärane, teiste kettide puhul seda ei täheldata.

-Kas selline omast taskust kaupluse kulude kinni maksmine on üldse seaduslik?

See oleneb sellest, kuidas tööandja seda teeb. Kui töötajatel on palutud allkirjastada valmis blankett, kus on kirjas, et töötaja on nõustub, et tema palgast peetakse kinni näiteks inventuuri puudujääk, siis tunnistab ta end süüdi. Kui aga töötaja ei ole seda nõusolekut andnud, siis on ettevõtte tegevus seadusevastane.

-Kas odavamale hinnale mängivad Maxima ja Säästumarket on altimad töötajatele liiga tegema, kui teised poeketid?

Kindlasti ei saa tõmmata võrdlusmärki odavate poekettide, hindade ja tööandja käitumise vahel. Tegemist juhtkonnapoolse suhtumisega töötajatesse.

-Seega ei saa väita, et need poed, kes hambad ristis üritavad võimalikult odavat hinda pakkuda, on nõus seda tegema töötajate heaolu arvelt?

Ei.

-Mis on kõige tüüpilisem probleem, mis müüjatel tööandjaga tekib, mille lahendamiseks te sekkuma peate?

Neid muresid on teenindussektoris päris palju. Hästi aktuaalsed on praegu töölepingu ebaseaduslikud lõpetamised tööandja poolt. Ühelt poolt katseaja ebarahuldavate tulemuste tõttu, teiselt poolt töötaja vastumeelsuse tõttu töölepingu muudatusega.

Olgugi, et uus töölepingu seadus kehtib 2009. aasta juulist, milles tehti muudatus töötajate varalise vastutuse osas, siis paraku paljud tööandjad seda seadust ikkagi ei täida.

-Tundub, et poe töötajatel on vähe enese eest seismise julgust. Millest see võib põhjustatud olla?

Maxima puhul on kindlasti üks põhjus see, et seal töötavad inimesed ei ole suutnud õppida piisaval tasemel eesti keelt ja seoses sellega on neil hirm kaotada töö, kui nad kuuluvad ametiühingusse.

Paar aastat tagasi moodustasime Maxima ETKA osakonna, ent paraku tööandja surve oli nii suur, et juba järgmisel päeval tulid Maxima inimesed meie kontorisse tagasi ja olid valmis kirjutama avalduse, millega nad ametiühingust välja astusid.