Keskkonnaameti looduskaitse osakonna nõuniku Teet Koitjärve sõnul on lindude talvituma jäämine paljuski inimeste süü, sest toitmine uinutab lindude rändeinstinkti ja meelitab neid kohale jääma.

„Linnud kogunevad enamasti väikeste jäävabade veesilmade ümber ning suurearvulistes kolooniates on nad altid nakatuma ja haigusi levitama. Osa haigusi võivad kanduda ka inimesele. Lisaks muutuvad talvituvad linnud kergesti kättesaadavaks ka kiskjatele,“ ütles Koitjärv.

Eestimaa loomakaitse liidu juht Heiki Valner nentis, et inimesed pakuvad lindudele enamasti saiatooteid. Süsivesikute rikkad ja mineraalainete vaesed jahutooted ei kuulu aga lindude looduslikule toidualauale ja kahjustavad nende seedeorganeid ning ka lennuvõimekust. Veelindude toitmine on õigustatud vaid külmadel talvedel rannikuäärse vaba vee puudumisel, aga see on pigem erand kui reegel.

Alates septembrist hakkavad loomakaitse liidu Tallinna vabatahtlikud käima lindude toitmiskohtades ja tegema inimeste seas teavitustööd. Lasnamäe linnaosavalitsus pöörab aga suuremat tähelepanu sinikaelpartide toitmise probleemile kaupluste juures. Linnaosavanema asetäitja Tiia-Liis Jürgensoni sõnul on lasnamäelasi piisavalt teavitatud, et nad linde ei toidaks, aga sõnum ei taha kuidagi kohale jõuda.

„Ikka ja jälle kohtab kaupluste juures inimesi, kes linde söötes enda arvates head teevad. Nad ei saa aru, et tegelikult tehakse linde siia talvituma meelitades hoopis halba,“ ütles Jürgenson.

Veelindude normaalne käitumine on rännata külmade ilmade saabudes ja loodusliku toidu vähenedes lõuna- ja läänepoolsetele talvitusaladele ning seda rändeplaani ei tohi sassi lüüa. Lindude toitmine, eriti just rändeperioodi alul, on lühinägelik ja vastutustundetu.