Birmas peksavad sõdurid sõjaväerežiimi vastu protesteerivaid munkasid. Iraagis hukkus pommiplahvatuses 20 inimest. Pakistani president ametikohalt ei lahku.

Kui need kolm oleksid Eesti Päevalehe uudised, siis koguksid need päeva jooksul imeväikse arvu lugejaid. Need teemad ei huvita inimesi. Kroo-ooks! haigutab eestlane-konn oma mätta otsas.

Ei pane pahaks. Birma – kui paljud eestlased oskavad kaardile selle riigi piirjoonedki vedada? Iraagist on kõigil kõrini. Mis Pakistan? Mis on meil asja Pakistaniga?

Nende kolme teemaga on meil tegelikult asja niipalju, et igaüks peaks meeles pidama, et Euroopa on oma 21. sajandi ja demokraatiaga maailmas üsna üksi. Diktataatorid, sõjaväerežiimid ja usuhullud juhid ei ole kuhugi kadunud.

See teadmine peaks igalühel kuklas tiksuma. Maailm ei ole hea ega turvaline.

Ajaleht – see tähendab, selle toimetajad konstrueerivad reaalsust. Seega konstrueerin ka mina reaalsust, mida ma vahendan lugejale. Ma loen iga päev hirmsat hulka lehti, vaatan välisuudiste saateid, sirvin uudisteportaale. Valin sealt välja selle, mida tahan Eesti lugejale vahendada ja siis teen seda. Sama tööd teevad teiste lehtede ja ka telekanalite-raadiojaamade välisuudiste toimetajad.

Mida ma siis tahan Eesti lugejale vahendada? Ma tahan, et lugejal oleks maailma uudistest võimalikult mitmekülgne pilt. Ja loomulikult ma tahan, et minu ehk siis EPL Online’i välisuudised oleks loetavad.

Teisest soovist lähtudes võin Iraagi-Pakistani-Birma teemad kohe maha kriipsutada. Sama teevad ka enamus välisuudiste toimetajaid-kolleege teistest meediaväljaannetest. 

Tõsi, ega Birma-Iraagi-Pakistani järellainetused tõenäoliselt meile siia ei jõua. Samas - Eesti sõdurid on nii Iraagis kui Afganistanis, kuid ometi ei tunne me, et see oleks "meie sõda". Just sellest põhimõttest lähtuvalt on aga Iraak ja Afganistan BBC ning teistegi konservatiivsemate uudisteportaalide ja ajalehtede esikülgedel.

Niisiis, lugejad, mis te arvate – kas EPL Online’is peaks olema rohkem Iraagi-Pakistani-Birma uudiseid – sest eks ole, maailma mastaabis on need olulisemad kui see, et Gruusia endine peaminister ilmselt mõrvati.