Eelmise nädala bussijuhtide hoiatusstreik oli alles näpuharjutus 11. detsembriks, kirjutab ETV24. Transporditöötajate ametiühing nõuab bussijuhtide tunnipalga alammääraks 45 krooni ja järgmisel nädalal istuvad tööandjad ja töövõtjad riikliku lepitajaga ühise laua taha, vahendas Aktuaalne kaamera.

"Tõenäoliselt ei tule me sellest situatsioonist ilma riigi abita välja," ütles transporditöötajate ametiühingu esimees Peep Peterson. "Millised on need täpsed lahendused, need selguvad läbirääkimiste käigus, neid me loodame järgmise kuu aja jooksul intensiivselt pidada."

Riik ei kavatse vähemalt praeguses etapis töötülli sekkuda. Majandusministeeriumi hinnangul tõusevad dotatsioonid piisavalt, et hea tahtmise korral võivad bussiettevõtted töötajate nõudmistele vastu tulla.

Järgmise aasta riigieelarves on ühistranspordi dotatsioonide kasvuks planeeritud 12%.

"Me teame, et aastal 2007 ei ole kütusehinnad tõusnud, mis tähendab et kogu seda dotatsiooni suurenemist oli ja on jätkuvalt võimalik firmadel kasutada vastavalt oma äranägemisele," kinnitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi abiminister Siim-Valmar Kiisler. "Loodan, et nad kasutavad seda palgatõusuks."

Palgatõusu ja riikliku palgaleppe sõlmimist nõudev ametiühing loodab riikliku lepitaja abiga oma eesmärgid täita. Riiklik lepitaja Henn Pärn, kes oli riigikogu liige, kui arutati ühistranspordi strateegiat ütleb, et töötüli on ehk isegi hea, sest aitab aastaid kestnud ühistranspordi kitsaskohad võib-olla lõpuks likvideerida.

"Ma katsun seda protsessi juhtida nii, et sotsiaalpartnerid tuleksid kaasa, ja me püüame läbi mõtestada kogu selle tegevuse ja kui valitsusel ja ministril on tahet ja jõudu neid läbi viia, siis võib see situatsioon isegi kasuks tulla, et lõpuks saame õigele rajale protsessi juhtida," ütles riiklik lepitaja.

Majandusministeerium kavatseb maavalitsustele ette valmistada ühistranspordi tüüplepingud ja paneb maavalitsustele südamele, et nad kontrolliksid doteeritavate liinide tulu.

"Väga tõsiselt ei saa nagu võtta seda, et andke meile viis miljonit ja siis me oleme õudselt õnnelikud - no ei ole see asi päris nii," ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. "Muidugi riigi mure on praegu see, et kuidas seda ühistranspordi korraldust edasi arendada."

Homme kohtub transporditöötajate ametiühing suurima bussiettevõtte Go Bus juhtkonnaga. Go Busi tegevdirektor ütles, et palganõudmiste rahuldamine on enne streiki keeruline, sest maavalitsustelt saadavad dotatsioonisummad selguvad alles jaanuaris.