Päikeseline päev ja teotahe meelitas Noblessneri sadamasse kokku ligi kakssada sukeldujat ja veesõpra, teatasid korraldajad.

Päeva eesmärk oli koristada sadama akvatoorium ja selle ümbrus sinna aastatega kogunenud rämpsust ning näidata läbi sukeldujate silmade meie veekogudes valitsevat oluorda.

Endise tööstussadama akvatooriumi põhi oli sukeldujate sõnul kui pilt prügimäest, see oli paksult kaetud kõikvõimaliku rämpsuga. 5,3 tonni suutsid sukeldujad sellest üüratust prügilast kaldale tuua, aga vette jäänud kogus on lugematutes kordades suurem.

Veest toodi muu hulgas välja mitu WC potti ja kraanikaussi, pissuaar, peeglid, laeva kompass, elektrikilp, statiiv, laeva vint. Potte, panne ja taldrikuid oli sukeldujate sõnul nii palju, et nendega oleks terve köögi sisustatud saanud.

Suurema ja raskema kraami moodustasid autode rehvid, tohutus koguses kaablit ning kõikvõimalikud metallesemed.

Traditsiooniline AWARE nime kandev sukeldujate koristuspäev on aasta aastalt populaarsemaks muutunud ning seda ka tavaliste mittesukeldujatest linnakodanike seas.

“MERI PUHTAKS” on osa ülemaailmsest AWARE (Aquatic World Awareness, Responsibility and Education) heategevusprojektist, mille eesmärgiks on puhastada ja kaitsta veealust maailma ning tõsta inimeste keskkonnalast teadlikkust.

Sukeldujate aktsioon toimus rohkem kui 100 riigis üle kogu maailma.