„Nii koeri kui juhendajaid saab ainult ülivõrdes kiita,“ sõnas Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Kristian Jaani. „Teenistuskoerte kaasamine erinevate sündmuste lahendamisse, samuti avaliku korra tagamisse on politseitöö igapäevane osa. Teenistuskoera ja koerajuhi töö tulemuslikkus sõltub väga palju omavahelisest koostööst ning julgen siin tõmmata paralleele patrulltoimkonnaga, mis koosneb kahest politseiametnikust,“ ütles Jaani. „Olulise tähtsusega on just omavaheline koostöö ning nii-öelda poolelt sõnalt üksteise mõistmine. Komissar Rexist tuntud päris isemõtlevaid teenistuskoeri päriselus olemas ei ole ning teame, et tulemuste taga on hulk tööd ning just neid pingutusi täna tunnustamegi,“ ütles ta.

See, millist teenistuskoera parima tiitliga tunnustatakse, sõltub mõlemas kategoorias väga paljudest teguritest. Patrullkoera töö puhul näiteks aasta jooksul teenindatud väljakutsete arvust, kinnipidamiste ja kuritegude avastamise hulgast, samuti meistrivõistlustel osalemisest. Narkokoera puhul võetakse peamiselt arvesse narkootilise aine avastamise hulka, asitõendite, näiteks kaalude või narkootikumide jääkidega minigripkottide avastamist. Samuti narkojoobes või narkootikume kaasas kandvate inimestele reageerimist. Parima tiitli pälvinud Allrighti ja koerajuhi kõrget taset ilmestab näiteks tõik, et ka koostööpartnerid teistest politseiasutustest on tihti palunud end abistama just seda tandemit. Seetõttu on nad tunnustuse teeninud kõigil neljal aastal, mil parimaid koeri tunnustatud on.

Põhja prefektuuris on kokku 15 teenistuskoera ning koerajuhti, narkokoeri on teenistuses viis. Teenistuskoeri õpetatakse välja Politsei- ja Piirivalvekolledži teenistuskoerte koolituskeskuses, kus nad alustavad kooliteed tavaliselt mõne kuu vanuselt. Esialgu õpitakse kahe aasta jooksul põhioskusi, sellele järgnevad iga-aastased koolitused ja kitsamale valdkonnale spetsialiseerumine. Põhja prefektuuri künoloogiateenistus loodi 2004. aastal. Parimaid teenistuskoeri on valitud alates 2008. aastast.