Hispaania parlament tahab tagada hominiididele ehk inimlastele suuremad õigused eluks, kirjutab Reuters. Tänapäeval elavad hominiidid on orangutanid, gorillad, šimpansid ja inimene.

See on ajalooliselt esimene kord, kui inimesed tahavad laiendada oma õigusi ka oma geneetilisele sugukonnale.

Parlamendi keskkonna komitee kutsus Hispaania valitsust osa võtma Hominiidide projektist, mis on välja töötatud teadlaste ja filosoofide poolt, kes räägivad, et meie lähimad geneetilsed sugulased väärivad samasuguseid õigusi nii kaua kuni need ei piira inimest.

"See on ajalooline päev võitluses loomade õiguste pärast. Loomade õigused ja kaitse ajaloo jooksul ja ka tulevikus kahtlemata taandub," ütles Pedro Pozas, Hominiidide projekti direktor.

Põhikirja muudatustega, millega valitsus preagu tegeleb, valmib paragrahv, mille kohaselt on keelatud kahjulikke ekperimentide tegemine hominiidide peal.

"Me ei tea juhtumeid kus Hispaanias oleks tehtud loomkatseid ahvlaste peal. Igaljuhul on see nüüd seadusega lubamatu, ” ütles Pozas.

Samuti on nüüdsest keelatud ahvide hoidmine tsirkuste, telereklaamide ja -võtete tarvis.

Kõigi uute seaduste rikkumine saab Hispaanias nüüd kuritööks, mida võib karistada karistuskoodeksi alusel.

Hinnanguliselt on Hispaania loomaaedades ligi 315 ahvi. Ahvide hoidmine loomaaedades ei saa kuritööks, ent uue seaduse toetajad ütlesid, et loomaaia tingimused peavad tõusma palju paremaks ja olema vastavuses uue seaduse nõuetega.

Hispaania on maailmas pigem tuntud kui härjavõitluse maa, mitte kui loomada õiguste eest võtleja, aga otsus mis kolmapäeval jõustus teeb senituntud konservatiivse Hispaania liberaalsemaks.