„Riigil ei ole jäänud palju aega kuni uus põlvkond proovib süsteemi kukutada. See on vältimatu. Kui mingi aja jooksul ei teki tõeliselt demokraatlikku võimuküsimuste lahendamise traditsiooni, ei suuda mingid jõustruktuurid riiki kontrolli all hoida,“ ütles Hodorkovski juba 2011. aasta juunis.

Vastates Ehho Moskvõ lugejate küsimustele, mis advokaadid edastasid talle vanglasse, ütles Hodorkovski, et Venemaal tuleb loobuda imperialistlikest ambitsioonidest rahvusriigi ülesehitamise kasuks. „Venemaa on täiesti valmis saama Euroopa tüüpi rahvuslikuks õigusriigiks. Siin on kõige olulisem kultuur. Venemaal seostab 80 protsenti rahvastikust end vene kultuuriga,“ ütles Hodorkovski.

„Me oleme väga lähedal rahvuslikule enesetapule. Katsed säilitada impeeriumi rahvusliku õigusriigi ehitamise asemel on meile väga kalliks maksma läinud,“ ütles Hodorkovski. „Me peame kutsuma Venemaale kõik soovijad, kes identifitseerivad ennast vene kultuuriga. Selleks on hädavajalik muuta keskkonda, minna üle euroopalikule pluralistlikule poliitilisele mudelile võimude lahususe ja mõjuka opositsiooniga.“