Vaevalt et Lõvi tänavalt võib leida ehtsaid lõvisid, kui, siis ainult horoskoobimärgi poolest. Tänavanimed, nagu Lühike või Looklev on aga üsna üheselt mõistetavad ning võiksid ka tegelikkuses oma nime väärilised olla. Tegelikult on aga Looklev tee pea kogu pikkuses sirgemast sirgem ja Lühikese tänava naaberteedki sellest mõõdult pisemad.

„Lühike tänav sai nime 1922. aastal Nõmme linnas ja tõenäoliselt oli tegemist tollel ajal ühe lühema tänavaga sealkandis,” sõnas Tallinna linnaplaneerimise ameti kohanimekorraldaja Liisi Sokk.

Eestis on ka kaks Sookolli tänavat – üks asub Maardus, teine Saku vallas Tänassilmas. Tänassilmas asuva Sookolli naabrusest leiab kaardilt aga Murueide ja Vesineitsi tänava. „Ilmselt viis selliste nimede valimiseni seal varem asunud Kungla-nimeline maaüksus,” rääkis Saku valla maakorraldusspetsialist Maie Lipso.

„Enamasti eelistataksegi nimesid, mis on aja- või kultuurilooliselt olulised, ning lähtutakse nende valimisel kaugemast ajaloost,” selgitas ka kohanimekorraldaja Sokk. Ent on ka erandeid, kus uue tänavanime teke on seotud just hilisema ajaloosündmusega või kaasaegse nähtusega. „Seesugused on näiteks Islandi väljak, meenutamaks, et Island tunnustas 1991. aastal esimesena Eesti taasiseseisvumist, 20. augusti väljak Eesti taasiseseisvumise jäädvustamiseks ning Teaduspargi tänav, mis on juurdepääsutee teadus- ja ärilinnakule,” loetles ta.

Uutest ja vanadest põnevnaljakatest tänavanimedest ning nende tekkeloost loe homsest Eesti Päevalehest!